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dc.creatorLavezo, André
dc.date.accessioned2017-09-11T13:07:47Z
dc.date.available2017-09-11T13:07:47Z
dc.date.issued2016-12-16
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufsm.br/handle/1/11629
dc.description.abstractThe study aimed to determine the optimum plot size (Xo) and the number of repetitions to evaluate fresh mass (FM), dry matter (DM) and grain yield (PROD) of oat and check the variability of Xo between cultivars and sowing dates. For this, were evaluated four cultivars (URS Charrua, URS Taura, URS Estampa and URS Corona) in three sowing times (time 1 – 04/28/2014, time 2 – 5/28/2014 and then 3 – 07/14/2014) in 96 trials uniformity of 3 × 3 m for the determination of Xo in FM and DM variables. The determination of Xo for PROD was necessary 32 uniformity of 3m × 3m tests, eight with each cultivar (URS Charrua, URS Taura, URS Estampa and URS Corona). At flowering were collected plants of tests to obtain FM and DM and heavy, obtaining FM, which were later submitted in air circulation oven forced 65 ± 3°C for 48 hours, after obtained by weighing the DM. At the end of oat crop cycle (the grain ripening stage) grains were collected for determination of PROD (kg ha-1). The optimum plot size (Xo) was determined by the method of maximum curvature of the model coefficient of variation and mean comparison between the evaluation periods and cultivars for the measurement of FM and DM, and among cultivars for measurement of PROD, were compared by the Scott Knott test by bootstrap analysis. In oat, there is variability of Xo among cultivars and sowing dates. For the four cultivars in the three sowing dates, Xo 1.66 m2 and 1.73 m2 they are suitable to assess FM and DM, respectively. Four replications to evaluate up to 50 treatments in a completely randomized designs and random blocks are sufficient for differences between average of 44.75% of the average experiment treatments are significant, by Tukey test (p = 0.05) the variables FM and DM. The Xo of 1,57m2 is sufficient to assess PROD in oat these four cultivars. To assess PROD with up to 50 treatments, the DIC and DBA, four replications are sufficient for differences between average of 40.53% of the average experiment treatments are significant, by Tukey test at 5% probability.eng
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal de Santa Mariapor
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectAvena sativa L.por
dc.subjectEnsaios de uniformidadepor
dc.subjectPlanejamento experimentalpor
dc.subjectUniformity testingeng
dc.subjectExperimental designeng
dc.titleTamanho de parcela e número de repetições em aveia brancapor
dc.title.alternativeSize of plot and number of repeats in white oatseng
dc.typeTesepor
dc.description.resumoO trabalho teve como objetivo determinar o tamanho ótimo de parcela (Xo) e o número de repetições para avaliar massa fresca (MF), massa seca (MS) e produtividade de grãos (PROD) de aveia branca e verificar a variabilidade de Xo entre cultivares e épocas de semeadura. Para isto, foram avaliadas quatro cultivares (URS Charrua, URS Taura, URS Estampa e URS Corona), em três épocas de semeadura (época 1 - 28/04/2014, época 2 - 28/05/2014 e época 3 - 14/07/2014), em 96 ensaios de uniformidade de 3×3 m para a determinação do Xo nas variáveis MF e MS. Para a determinação do Xo para PROD foram necessários 32 ensaios de uniformidade de 3m×3m, sendo oito com cada cultivar (URS Charrua, URS Taura, URS Estampa e URS Corona). No florescimento foram coletadas as plantas dos ensaios destinados a obtenção de MF e MS e pesadas, obtendo a MF, sendo posteriormente submetidas a estufa de circulação de ar forçado 65±3°C, durante 48 horas, para obtenção da MS. Ao final do ciclo de cultivo da aveia (estádio de maturação dos grãos) foram colhidos os grãos para a determinação da PROD (kg ha-1). O tamanho ótimo de parcela (Xo) foi determinado por meio do método da curvatura máxima do modelo do coeficiente de variação e as comparações de médias, entre as épocas de avaliação e cultivares para a mensuração da MV e MS, e entre as cultivares para a mensuração da PROD, foram comparadas pelo teste de Scott Knott via análise de bootstrap. Em aveia branca, há variabilidade de Xo entre as cultivares e as épocas de semeadura. Para as quatro cultivares nas três épocas de semeadura, Xo de 1,66 m2 e 1,73 m2 são adequados para avaliar MF e MS, respectivamente. Quatro repetições, para avaliar até 50 tratamentos, nos delineamentos inteiramente casualizado e blocos ao acaso, são suficientes para que diferenças entre médias de tratamentos de 44,75% da média do experimento sejam significativas, pelo teste de Tukey (p=0,05) nas variáveis MF e MS. O Xo de 1,57m2 é suficiente para avaliar a PROD em aveia branca nessas quatro cultivares. Para avaliar a PROD com até 50 tratamentos, no DIC e DBA, quatro repetições são suficientes para que diferenças entre médias de tratamentos de 40,53% da média do experimento sejam significativas, pelo teste de Tukey, a 5% de probabilidade.por
dc.contributor.advisor1Cargnelutti Filho, Alberto
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/0233728865094243por
dc.contributor.referee1Lucio, Alessandro Dal'Col
dc.contributor.referee1Latteshttp://lattes.cnpq.br/0972869223145503por
dc.contributor.referee2Boligon, Alexandra Augusti
dc.contributor.referee2Latteshttp://lattes.cnpq.br/7928945879752185por
dc.contributor.referee3Lorentz, Leandro Homrich
dc.contributor.referee3Latteshttp://lattes.cnpq.br/3133075693356442por
dc.contributor.referee4Rigão, Maria Helena
dc.contributor.referee4Latteshttp://lattes.cnpq.br/2192780629442651por
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/4026268297594664por
dc.publisher.countryBrasilpor
dc.publisher.departmentAgronomiapor
dc.publisher.initialsUFSMpor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Agronomiapor
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIApor
dc.publisher.unidadeCentro de Ciências Ruraispor


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