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dc.creatorSchu, Adriane Luiza
dc.date.accessioned2019-10-21T11:31:00Z
dc.date.available2019-10-21T11:31:00Z
dc.date.issued2019-03-08
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufsm.br/handle/1/18629
dc.description.abstractRecent studies have shown that mulches formed by different amounts of cultural residues have similar decomposition rates, evidencing the reduced effect of contact between soil and residue on decomposition. Recent studies have shown that the rate of decomposition of mulches with different amounts of cultural residues is not influenced by the greater contact of the residues with the soil. This result is attributed to the formation of a decomposition gradient in the mulch, conditioned by the moisture of the residues. Thus, these cultural residues may have different decomposition rates depending on the position in the mulch and thus differ as to the contribution to the C and N of the soil. Thus, the objective of this study was to evaluate the contribution of rice crop residues from the rice present in different layers of the mulch to the accumulation of C and N in the soil. For this, a laboratory incubation was conducted under controlled temperature conditions for 112 days. The aerial part of the rice (Oryza sativa L.), previously or not enriched with 13C and 15N, was added to the soil surface contained in 5 cm diameter and 12.5 cm high PVC tubes, forming the following treatments three layers labeled, integral mulch (Mulch); top layer (top layer); middle layer (middle layer); low layer (low layer). In addition, a treatment with soil only was used, without addition of residues (Soil). The soil used in the experiment was a Typic Paleudalf. The evaluation of C mineralization was carried out by measuring the 13CO2 released during the decomposition of the residues. The amount of 13C and 15N remaining in the residues and in the soil was determined on two evaluation dates (28 and 112 days after assembly of the incubation). The major contribution in the addition of 13C in the soil was from residues of the lower layer of the mulch, as well as a smaller amount of 13C remaining was found in the residues of this layer. A higher amount of C accumulated in the soil per unit of mineralized C was found in the lower layer of the mulch, indicating a greater microbial efficiency in the use of the C of the residues of this layer. The dynamics of 15N in the residues and in the soil was not influenced by the position of the residue layer in the mulch. The results of this study show that in the short term the location of the residue layer in the mulch affects its contribution to soil C.eng
dc.description.sponsorshipCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPESpor
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal de Santa Mariapor
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectMineralizaçãopor
dc.subjectResíduos culturais de arrozpor
dc.subjectIsótopos estáveispor
dc.subjectMineralizationeng
dc.subjectCrop residues of riceeng
dc.subjectIsotopes stableeng
dc.titleDecomposição de camadas do Mulch e contribuição para o carbono e nitrogênio do solopor
dc.title.alternativeDecomposition of Mulch layers and contribution to soil carbon and nitrogeneng
dc.typeDissertaçãopor
dc.description.resumoEstudos recentes têm demonstrado que mulches formados por diferentes quantidades de resíduos culturais não diferem quanto as taxas de decomposição, evidenciando o reduzido efeito do contato entre o solo e resíduo sobre a decomposição. Esse resultado é atribuído a formação de um gradiente de decomposição no mulch, condicionado pela umidade dos resíduos. Dessa forma, esses resíduos culturais podem apresentar taxas de decomposição distintas em função da posição no mulch e assim, diferirem quanto a contribuição para o C e N do solo. Com isso, o objetivo deste estudo foi avaliar a contribuição dos resíduos culturais de parte aérea do arroz presente em diferentes camadas do mulch para o acúmulo de C e N no solo. Para isso, foi conduzida uma incubação de laboratório, em condições controladas de temperatura, durante 112 dias. Os resíduos culturais de parte aérea do arroz (Oryza sativa L.) previamente enriquecidos ou não com 13C e 15N foram adicionados na superfície do solo contido em tubos de PVC com 5 cm de diâmetro e 12,5 cm de altura formando os seguintes tratamentos: três camadas marcadas, mulch integral (Mulch); camada superior marcada (Camada superior); camada central marcada (Camada central); camada inferior marcada (Camada inferior). Além desses foi utilizado um tratamento com somente solo, sem adição de resíduos (Solo). O solo utilizado no experimento foi um Argissolo Vermelho Distrófico típico. A avaliação da mineralização do C foi realizada através da medida do 13CO2 liberado durante a decomposição dos resíduos. A quantidade de 13C e 15N remanescente nos resíduos e no solo foi determinada em duas datas de avaliação (28 e 112 dias após a montagem da incubação). A maior contribuição na adição de 13C no solo foi proveniente dos resíduos da camada inferior do mulch, assim como uma menor quantidade de 13C remanescente foi encontrada nos resíduos desta camada. Uma maior quantidade de C acumulado no solo por unidade de C mineralizada foi encontrada na camada inferior do mulch, indicando uma maior eficiência microbiana no uso do C dos resíduos dessa camada. A dinâmica do 15N nos resíduos e no solo não foi influenciada pela posição da camada de resíduos no mulch. Os resultados desse estudo mostram que em curto prazo a localização da camada de resíduo no mulch afeta sua contribuição para o C no solo.por
dc.contributor.advisor1Giacomini, Sandro José
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/1112466940331009por
dc.contributor.referee1Weiler, Douglas Adams
dc.contributor.referee1Latteshttp://lattes.cnpq.br/2355481072308613por
dc.contributor.referee2Redin, Marciel
dc.contributor.referee2Latteshttp://lattes.cnpq.br/7912908707815307por
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/5295019478086295por
dc.publisher.countryBrasilpor
dc.publisher.departmentAgronomiapor
dc.publisher.initialsUFSMpor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Ciência do Solopor
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIApor
dc.publisher.unidadeCentro de Ciências Ruraispor


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