dc.creator | Burg, Giovane Matias | |
dc.date.accessioned | 2022-04-04T14:30:37Z | |
dc.date.available | 2022-04-04T14:30:37Z | |
dc.date.issued | 2021-09-14 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/24013 | |
dc.description.abstract | Seeding is defined as the precision of seed distribution in the seeding row. Adaptations related
to sowing speed and the use of biological nitrogen fixation are technologies capable of
influencing soybean grain yield. The aim of this study was to evaluate the relationship
between sowing speed and coinoculation on soybean yield and nodulation components. The
experiment was carried out according to a randomized block design and the treatments were
distributed in a bifactorial (2 x 5), coinoculation (with and without) and five sowing speeds,
with four replications. The experiments were carried out in three cultivation places (Santa
Maria, Restinga Sêca and Novo Machado), and in two places the evaluations were carried out
for two years, and in a city for one year. There was an interaction between sowing speed and
co-inoculation on soybean grain yield. The highest yields were obtained at speeds from 2,2 to
5,3 km h-¹. Coinoculation increases the number of nodules (83.47%), the mass of nodules per
plant (65.45%) and soybean grain yield (from 140 to 220 kg ha-¹) as a function of sowing
speed. For greater uniformity and distribution of plants in the row, the ideal speed is between
1.0 to 3.2 km h-¹. Seeding speed < 5,2 km h-¹ and coinoculation promote increases in soybean
grain yield. | eng |
dc.description.sponsorship | Conselho Nacional de Pesquisa e Desenvolvimento Científico e Tecnológico - CNPq | por |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Glycine max | por |
dc.subject | Plantabilidade | por |
dc.subject | Nodulação | por |
dc.subject | Produtividade de grãos | por |
dc.subject | Plantability | eng |
dc.subject | Nodulation | eng |
dc.subject | Productivity | eng |
dc.title | Semeabilidade, coinoculação e relação causa e efeito na cultura da soja | por |
dc.title.alternative | Seemability, coinoculation and cause and effect relationship in soybean culture | eng |
dc.type | Tese | por |
dc.description.resumo | A semeabilidade é definida como a precisão da distribuição das sementes na fileira de
semeadura. Adequações relacionadas a velocidade de semeadura e a utilização da fixação
biológica de nitrogênio são tecnologias capazes de influenciar na produtividade de grãos de
soja. Objetivou-se avaliar a relação entre a velocidade de semeadura e a coinoculação sobre os
componentes de produtividade e nodulação da soja. O experimento foi realizado segundo o
delineamento de blocos ao acaso e os tratamentos foram distribuídos em um bifatorial (2 x 5),
coinoculação (com e sem) e cinco velocidades de semeadura, com quatro repetições. Os
experimentos foram realizados em três locais de cultivo (Santa Maria, Restinga Sêca e Novo
Machado), sendo que nos dois primeiros locais realizou-se as avaliações por dois anos, e no
último, em um ano. Houve interação entre a velocidade de semeadura e a coinoculção na
produtividade de grãos de soja. As maiores produtividades foram obtidas em velocidades de
2,2 a 5,3 km h-¹. A coinoculação aumenta o número de nódulos (83,47%), a massa de nódulos
por planta (65,45%) e a produtividade de grãos de soja (entre 140 a 220 kg ha-¹) em função da
velocidade de semeadura. Para uma maior uniformidade e distribuição de plantas na fileira a
velocidade ideal é até 3,2 km h-¹. Velocidade de semeadura < 5,2 km h-¹ e coinoculação
promovem aumentos na produtividade de grãos de soja. | por |
dc.contributor.advisor1 | Martin, Thomas Newton | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/6293291442552572 | por |
dc.contributor.advisor-co1 | Lúcio, Alessandro Dal'Col | |
dc.contributor.referee1 | Beutler, Amauri Nelson | |
dc.contributor.referee2 | Follmann, Diego Nicolau | |
dc.contributor.referee3 | Fipke, Glauber Monçon | |
dc.contributor.referee4 | Pires, João Leonardo Fernandes | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/0050074363258304 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Agronomia | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Agronomia | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Rurais | por |