dc.creator | Rosa, Mariane | |
dc.date.accessioned | 2022-05-06T11:59:59Z | |
dc.date.available | 2022-05-06T11:59:59Z | |
dc.date.issued | 2022-02-15 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/24299 | |
dc.description.abstract | The Dietary Inflammatory Index (DII) was developed to estimate the inflammatory power of a dietary pattern. This research aimed to evaluate the association between the IID with sociodemographic, anthropometric and dietary indicators of the elderly in the community. This is a descriptive, probabilistic and retrospective study, with a transversal, quantitative and analytical design, which used secondary data from the research “Food and nutritional situation of the elderly in Palmeira das Missões, RS”. A total of 424 elderly people participated in the study, with a predominance of females (68.4%), aged between 60 and 69 years (49.5%) with a mean of 70.8±7.8 years, presence of a partner (53.8% ), education level below 5 years of schooling (60.1%), with salary income less than two minimum wages (79.7%), presence of excess weight according to BMI (49.1%) , was not a smoker (85.6%), on medication (75.7%) and did not practice physical activity (54.7%). The energy-adjusted IID with the pro-inflammatory profile was more prevalent among the elderly (77.6%). In this group, the consumption of energy (p=0.008), total (p<0.001) and saturated fat (p<0.001) was higher and statistically significant. In the group in which the IID adjusted for energy showed an anti-inflammatory profile, the intake of fiber, vitamins A, D, E, C, thiamine, riboflavin, B6, folate, B12, magnesium, iron was higher and with a significant difference and selenium. The IID showed a significant association with dietary variables and, among these, dietary fiber was the nutrient studied that presented the greatest contribution to the food anti-inflammatory potential. The anti-inflammatory group was associated with nutrients such as fiber, vitamins and minerals contained in healthy foods, while the pro-inflammatory group was associated with nutrients characteristic of a western diet. Among sociodemographic and anthropometric data, age and BMI showed a significant correlation with the energy-adjusted IID. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Inflamação | por |
dc.subject | Envelhecimento | por |
dc.subject | Dieta | por |
dc.subject | Nutrientes | por |
dc.subject | Humanos | por |
dc.subject | Inflammation | eng |
dc.subject | Aging | eng |
dc.subject | Diet | eng |
dc.subject | Nutrients | eng |
dc.subject | Humans | eng |
dc.title | Associação entre o índice inflamatório da dieta com indicadores sociodemográficos, antropométricos e dietéticos em idosos da comunidade | por |
dc.title.alternative | Association between the inflammatory index of the diet with sociodemographic, anthropometric and dietary indicators in community elderly | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | O Índice Inflamatório da Dieta (IID) foi desenvolvido para estimar o poder inflamatório de um padrão alimentar. Esta pesquisa teve por objetivo, avaliar a associação entre o IID com indicadores sociodemográficos, antropométricos e dietéticos de idosos da comunidade. Trata-se de um estudo descritivo, probabilístico e retrospectivo, com delineamento transversal, quantitativo e analítico, que utilizou dados secundários provenientes da pesquisa “Situação alimentar e nutricional de idosos de Palmeira das Missões, RS”. Participaram do estudo 424 idosos, com predominância do sexo feminino (68,4%), idade entre 60 e 69 anos (49,5%) com média de 70,8±7,8 anos, presença de companheiro (53,8%), nível de escolaridade abaixo de 5 anos de estudo (60,1%), com renda salarial menor que dois salários-mínimos (79,7%), presença de excesso de peso de acordo com o IMC (49,1%), não era tabagista (85,6%), em uso de medicamentos (75,7%) e não praticava atividade física (54,7%). O IID ajustado em energia com o perfil pró-inflamatório apresentou maior prevalência entre os idosos (77,6%). Neste grupo, o consumo de energia (p=0,008), gordura total (p<0,001) e saturada (p<0,001) foi maior e estatisticamente significativo. Já no grupo em que o IID ajustado em energia apresentou perfil anti-inflamatório, foi maior e com diferença significativa, a ingestão de fibras, vitaminas A, D, E, C, tiamina, riboflavina, B6, folato, B12, magnésio, ferro e selênio. O IID apresentou associação significativa com as variáveis dietéticas e, dentre estas, a fibra dietética foi o nutriente pesquisado que apresentou maior contribuição para o potencial anti-inflamatório alimentar. O grupo anti-inflamatório foi associado com nutrientes como fibras, vitaminas e minerais contidos em alimentos saudáveis, enquanto o grupo pró-inflamatório associou-se com nutrientes característicos de uma dieta ocidental. Dentre os dados sociodemográficos e antropométricos, a idade e o IMC apresentaram correlação significativa com o IID ajustado em energia. | por |
dc.contributor.advisor1 | Dallepiane, Loiva Beatriz | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/5570695730349223 | por |
dc.contributor.referee1 | Colpo, Elisângela | |
dc.contributor.referee2 | Cruz, Ivana Beatrice Mânica Da | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/5751563506983274 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Ciências da Saúde | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Gerontologia | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Educação Física e Desportos | por |