dc.creator | Collares, Bruno Bervig | |
dc.date.accessioned | 2022-06-08T18:00:26Z | |
dc.date.available | 2022-06-08T18:00:26Z | |
dc.date.issued | 2022-04-11 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/24664 | |
dc.description.abstract | This research
seeks to analyze how a differentiated beef production is organized in the state of Rio Grande
do Sul, through the case study of the Certified Meat Program Alianza del Pastizal. I n this way, topics were
discussed about how the organization emerged and its motivations, how the associated producers are
characterized, how the regional context in which the certification model was developed and in which ways
this program differs from th e others that already exist. To make this possible, interviews and questionnaires
were carried out with agents related to Alianza del Pastizal, who were members of the organization and
associated producers. These results were analyzed based on the socioeco nomic theories, in order to better
understand the factors that led agents to participate in this initiative. It can be seen that this certification model
comes as a strategy to stimulate the conservation of the Pampa biome, through incentives to rural prod ucers
in the region, at the same time that the regional meat product starts to appreciate in the market thanks to the
symbolic capital, both cultural and environmental, added to livestock production by the certification offered
by Alianza del Pastizal. The se factors arouse great interest in the region's producers, who, in hypothesis, start
to feel prestigious to be part of a noble initiative that seeks to value the traditional characteristics of their
region, at the same time that it serves as an economic s trategy for the valorization of their agri food products.
In a way, presenting to the public the existing differences in the meat produced in the Pampa s Biome , through
a system of sustainable cattle breeding, allied to the conservation of native fields. | eng |
dc.description.sponsorship | Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPES | por |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Bioma Pampa | por |
dc.subject | Carne bovina | por |
dc.subject | Certificação de produtos | por |
dc.subject | Redes agroalimentares | por |
dc.subject | Sustentabilidade | por |
dc.subject | Agrifood networks | eng |
dc.subject | Beef | eng |
dc.subject | Pampa’s biome | eng |
dc.subject | Product certification | eng |
dc.subject | Sustainability | eng |
dc.title | O perfil dos produtores associados à Alianza del Pastizal e o programa de carne certificada como incentivo à conservação ambiental | por |
dc.title.alternative | Alianza del Pastizal associated farmers profile and the certified meat program as environmental conservation incentive | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | Esta pesquisa buscou analisar como se organiza
uma produção de carne diferenciada de carne bovina no
estado do Rio Grande do Sul, através do estudo de caso do Programa de Carne Certificada Alianza del
Pastizal. Desta forma, foram abordados tópicos sobre como surgiu a organização e suas motivações, co mo se
caracterizam os produtores associados, como se dá o contexto regional em que o modelo de certificação foi
desenvolvido e de quais formas esse programa se diferencia dos demais já existentes. Para que isso fosse
possível, realizaram se entrevistas e q uestionários com agentes relacionados à Alianza del Pastizal, sendo
estes, membros da organização e produtores associados. Estes resultados foram analisados com base em
teorias socioeconômicas , com o intuito de compreender melhor os fatores que levaram aos agentes a
participar desta iniciativa. Pode se observar que este modelo de certificação vem como uma estratégia para
estimular a conservação do bioma Pampa, através de incentivos aos produtores rurais da região, ao mesmo
tempo em que o produto cárneo gaúc ho passa a se valorizar no mercado graças ao capital simbólico, tanto
cultural quanto ambiental, agregado à produção pecuária pela certificação oferecida pela Alianza del Pastizal.
Estes fatores despertam grande interesse nos produtores da região, que em h ipótese, passam a se sentir
prestigiados de fazer parte de uma iniciativa nobre que busca valorizar as características tradicionais de sua
região, ao mesmo tempo em que serve como uma estratégia econômica para a valorização de seus produtos
agroalimentares . De certa forma, apresentando ao público as diferenças existentes na carne produzida no
Pampa Gaúcho, através de um sistema de bovinocultura sustentável, aliado à conservação dos campos
nativos. | por |
dc.contributor.advisor1 | Piccin, Marcos Botton | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/1966566635404223 | por |
dc.contributor.referee1 | Viana, João Garibaldi Almeida | |
dc.contributor.referee2 | Waquil, Paulo Dabdab | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/9377504441870816 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Extensão Rural e Desenvolvimento | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Extensão Rural | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::EXTENSAO RURAL | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Rurais | por |