dc.creator | Dickel, Raviel Afonso | |
dc.date.accessioned | 2023-12-22T17:32:35Z | |
dc.date.available | 2023-12-22T17:32:35Z | |
dc.date.issued | 2023-11-29 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/30934 | |
dc.description.abstract | The insertion of vegetable producers in various agri-food markets occurs in
different ways, which may be related to factors linked to the administration of the
rural establishment, the technological level used in activities, receipt of technical
assistance, pressure from consumers, cultural factors, tradition or context sociotechnical environment surrounding the farmer. Likewise, markets can end up causing
agricultural management adopted in rural establishments to be differentiated
according to the productive needs of each market and/or marketing channel. In this
sense, the question arises as to which factors and technological options can help
explain participation in marketing channels and agri-food markets. To answer this
question, the general objective of this dissertation was established: Evaluate how the
use of technologies impacts the participation in agri-food markets of vegetable
producers in the central region of Rio Grande do Sul. For this purpose, 30 family
farmers dedicated to vegetable production were defined, located in 3 municipalities in
the central region of the state of Rio Grande do Sul, namely: Cachoeira do Sul;
Santiago and Santa Maria. This research was carried out through a quantitative and
qualitative survey, and, to this end, questionnaires were applied on site in rural
establishments, with the aim of getting closer to the research public and their
production systems. The characterization of families shows a tendency towards
aging and masculinization of the rural population. There was also a tendency to use
more technical itineraries for those who need greater production stability and seek to
meet high demands and contracts, as is the case with those who produce in the
Regional Supermarket channel. Finally, it is concluded that the use of certain types of
management, or insertion in certain types of marketing channels and markets is
dependent on the context that surrounds it, or the socio-technical regime to which it
is subjected, and in most cases, family tradition is present
as an encouraging factor in production and inclusion in channels.
Keywords: Family farming. Marketing channels. Sociotechnical s | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Agricultura familiar | por |
dc.subject | Canais de comercialização | por |
dc.subject | Sistema sociotécnico | por |
dc.subject | Family farming | eng |
dc.subject | Marketing channels | eng |
dc.subject | Sociotechnical system | eng |
dc.title | Os mercados agroalimentares e as opções tecnológicas de produtores de hortaliças da região central do Rio Grande do Sul | por |
dc.title.alternative | Agricultural markets and technological options of vegetable producers in the central region of Rio Grande do Sul | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | A inserção dos produtores de hortaliças nos variados mercados
agroalimentares se dá de maneiras distintas, podendo estar relacionado à fatores
ligados a administração do estabelecimento rural, o nível tecnológico utilizado nas
atividades, recebimento de assistência técnica, pressão de consumidores, fatores
culturais, tradição ou contexto sociotécnico circundante aos agricultores. Da mesma
forma, os mercados podem acabar fazendo com que os manejos agrícolas adotados
nos estabelecimentos rurais sejam diferenciados de acordo com a necessidade
produtiva de cada mercado e/ou canal de comercialização. Nesse sentido, surge o
questionamento sobre quais fatores e opções tecnológicas podem auxiliar a explicar
a participação em canais de comercialização e mercados agroalimentares. Para
respondermos tal questionamento, se estabeleceu como objetivo geral nesta
dissertação: Avaliar como a utilização de tecnologias impacta a participação nos
mercados agroalimentares dos produtores de hortaliças da região central do Rio
Grande do Sul. Para este fim, foram delimitados 30 agricultores familiares dedicados
a produção de hortaliças, inseridos em três municípios da região central do estado
do Rio Grande do Sul, quais sejam: Cachoeira do Sul; Santiago e Santa Maria. Esta
pesquisa se deu através de um levantamento quantitativo e qualitativo, e, para tal,
foram aplicados questionários in loco nos estabelecimentos rurais, com o intuito de
aproximação com o público de pesquisa e seus sistemas de produção. A
caracterização das famílias mostra uma tendência de envelhecimento e
masculinização da população rural. Também foi verificado uma tendência de
utilização de itinerários mais tecnificados àqueles que necessitam de maior
estabilidade produtiva e buscam atender altas demandas e contratos, como é o caso
daqueles que comercializam no canal supermercado regional. Por fim, conclui-se
que a utilização de determinados tipos de manejo, ou inserção em determinados
tipos de canais de comercialização e mercados é dependente do contexto que o cerca, ou do regime sóciotecnico a que está submetido, sendo que, na maioria dos
casos, a tradição familiar está presente como fator incentivador na produção e
inserção nos canais. | por |
dc.contributor.advisor1 | Brandão, Janaína Balk | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/7905299573764012 | por |
dc.contributor.referee1 | Breitenbach, Raquel | |
dc.contributor.referee2 | Deggerone, Zenicléia | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/5250413548774438 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Extensão Rural e Desenvolvimento | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Extensão Rural | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::EXTENSAO RURAL | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Rurais | por |