dc.creator | Freitas, Emmanuel Omar Nascimento de | |
dc.date.accessioned | 2021-12-24T13:25:31Z | |
dc.date.available | 2021-12-24T13:25:31Z | |
dc.date.issued | 2021-10-25 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/23409 | |
dc.description.abstract | This work proposes a characterisation of the production system of a company in the rice processing
industry, in addition to the inclusion of mathematical models to support decisions on
the purchase of inputs and preparation of production plans. The purpose of the characterisation
is to provide a better understanding of the process and enable the development of improvement
actions. The proposed mathematical model, on the other hand, was designed to enable simulations
of monthly production plans and support decision-making regarding the acquisition of
inputs from suppliers and to optimize the production mix. The research took the form of a case
study, in which the company Marzari Alimentos was analysed. The characterisation took place
through on-site data collection and information was provided directly by the firm managers. At
the end, the processing and packaging process was properly mapped. The mathematical model
developed, nevertheless, did not directly address the technical part of processing, however it
sought to represent the relevant issues to the process of data acquisition and determination of
the production mix in an integrated manner, unlike most of the specialised literature. The initial
model was developed only considering the addition of ingredients used in the company itself,
considering a static stock of ingredients. Model 2 discretized inputs according to different
sources (suppliers). Model 3 restricted the partial acquisition of inputs and Model 4 made the
supply of products more flexible in accordance with current legislation. A reliable characterisation
of the production system of Marzari Alimentos was obtained and, through the resolution of
the developed mathematical model, production programs were simulated for comparison with
programs carried out in previous periods. The results obtained in the simulation presented a
likelihood of gains slightly superior to the actual obtained revenue since, with a more flexible
formulations of the products, a resolution of the model presented the possibility of more rational
allocation of the noble ingredients among the products. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Arroz | por |
dc.subject | Caracterização | por |
dc.subject | Modelo matemático | por |
dc.subject | Rice | eng |
dc.subject | Characterization | eng |
dc.subject | Model | eng |
dc.title | Modelo para auxiliar a tomada de decisão dos processos de compra e beneficiamento em um engenho de arroz | por |
dc.title.alternative | Challenges and alternatives related to productivity in the rice crop and mill | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | Este trabalho propõe uma caracterização do sistema produtivo de uma empresa do ramo de
beneficiamento de arroz, além da formulação de modelos matemáticos para apoiar decisões sobre
compra de insumos e elaboração de planos de produção. O objetivo da caracterização foi
proporcionar melhor entendimento do processo e possibilitar o desenvolvimento de ações de
melhoria. Já o modelo matemático proposto foi pensado para possibilitar simulações de planos
de produção mensais e apoiar a tomada de decisão em relação a aquisição de insumos de potenciais
fornecedores e otimizar o mix de produção. A pesquisa se deu na forma de um estudo
de caso, no qual a empresa Marzari Alimentos foi analisada. A caracterização se deu através
de coleta de dados in loco e de informações obtidas diretamente com a gerência. Ao final, o
processo de beneficiamento e embalagem foi devidamente mapeado. Já o modelo matemático
desenvolvido não abordou diretamente a parte técnica do beneficiamento, e sim buscou representar
as questões pertinentes ao processo de aquisição de insumos e determinação de mix de
produção de maneira integrada, diferentemente de grande parte da literatura especializada. O
Modelo inicial foi desenvolvido apenas considerando a formulação de ingredientes utilizada na
própria empresa, considerando estoque estático. O Modelo 2 discretizou os insumos de acordo
com diferentes origens (fornecedores). O Modelo 3 restringiu a aquisição parcial de insumos
e o Modelo 4 flexibilizou a formulação dos produtos de acordo com a legislação vigente. Foi
obtida uma caracterização fidedigna do sistema produtivo da Marzari Alimentos e, por meio da
resolução do modelo matemático desenvolvido, foram simulados programas de produção para
comparação com programas efetuados em períodos anteriores. Os resultados obtidos na simulação
apresentaram possibilidade de faturamento 15,1% superior ao faturamento real obtido, uma
vez que, com a flexibilização das formulações dos produtos, a resolução do modelo apresentou
a possibilidade de alocação mais racional dos ingredientes nobres entre os produtos. | por |
dc.contributor.advisor1 | Müller, Felipe Martins | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/5941686828835081 | por |
dc.contributor.referee1 | Araújo, Olinto César Bassi de | |
dc.contributor.referee2 | Dalla Nora, Lissandro Dorneles | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/8607877386568973 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Engenharia de Produção | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Tecnologia | por |