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dc.creatorSchneider, Adriane Terezinha
dc.date.accessioned2024-09-25T13:41:33Z
dc.date.available2024-09-25T13:41:33Z
dc.date.issued2024-08-30
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufsm.br/handle/1/33071
dc.description.abstractIncorporating sustainability practices into food production in the Amazon becomes essential to guarantee food security and the preservation of natural resources. Considering the fact that food production is directly linked to the three pillars of sustainability (environmental, economic, and social), achieving an integral balance between them is crucial. In this sense, a careful analysis of these factors can elucidate key points throughout the production life cycle, allowing the identification of opportunities to promote sustainability further and minimize negative impacts. Given this, the work had the following objectives: (i) to evaluate the carbon footprint of these products obtained in the region, (ii) to analyze the economic aspect of food production in the biome, and (iii) to evaluate the potential social impacts related to these commodities in the northern region of Brazil. The results obtained demonstrate that the production of beef and soybeans presented greater environmental burdens in terms of carbon footprint when compared to the production of Brazil nuts with emissions in the order of 4.75 tCO2eq/ha, 1.0 tCO2eq/ha and 0.23 tCO2eq/ha, respectively. The economic aspect of the extractive production of Brazil nuts presented the highest net profit per hectare/year (USD 559.21), followed by soybeans (USD 533.94) and beef (USD 64). Regarding the social aspect of the production of commodities analyzed, in general, the negative impacts are linked to the production of beef cattle, in the subcategory of forced labor and gender equality, and the positive impacts are related to the production of soybeans, related to the subcategory of wages and benefits. Finally, the results of this work provide important information on the production of commodities in the Amazon biome, highlighting the contribution to the sustainability of the food production chain.eng
dc.description.sponsorshipConselho Nacional de Pesquisa e Desenvolvimento Científico e Tecnológico - CNPqpor
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal de Santa Mariapor
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectSustentabilidadepor
dc.subjectProdução de alimentospor
dc.subjectBioma Amazôniapor
dc.subjectSustainabilityeng
dc.subjectFood productioneng
dc.subjectAmazon biomeeng
dc.titleSustentabilidade na Amazônia: abordagens acerca da produção de soja, carne bovina e castanha-do-Brasilpor
dc.title.alternativeSustainability in the Amazon: approaches to the production of soybean, beef and Brazil nuteng
dc.typeDissertaçãopor
dc.description.resumoIncorporar práticas de sustentabilidade na produção de alimentos na Amazônia se torna fundamental para garantir a segurança alimentar e a preservação dos recursos naturais. Considerando o fato de que a produção de alimentos está ligada diretamente aos três pilares da sustentabilidade (ambiental, econômico e social) alcançar um equilibro íntegro entre eles é crucial. Nesse sentido, uma análise cuidadosa destes fatores pode elucidar pontos de maior destaque ao longo do ciclo de vida de produção, permitindo identificar oportunidades de maior promoção da sustentabilidade e minimizar impactos negativos. Em face disso, o trabalho teve por objetivos: (i) avaliar a pegada de carbono destas produções obtidas na região, (ii) analisar o aspecto econômico da produção de alimentos no bioma, e (iii) avaliar os potenciais impactos sociais relacionado a estas commodities na região norte do Brasil. Os resultados obtidos demonstram que a produção de carne bovina e soja apresentaram maiores encargos ambientais em termos de pegada de carbono quando comparados a produção de Castanha-doBrasil com emissões na ordem de 4,75 tCO2eq/ha, 1,0 tCO2eq/ha e 0,23 tCO2eq/ha, respectivamente. O aspecto econômico da produção extrativista de Castanha-do-Brasil apresentou o maior lucro líquido por hectare/ano (USD 559,21), seguida pela soja (USD 533,94) e carne bovina (USD 64). Em relação ao aspecto social da produção de commodities analisadas, de forma geral, os impactos negativos estão atrelados à produção de bovinos de corte, na subcategoria de trabalho forçado e igualdade de gênero, e os impactos positivos estão relacionados à produção de soja, relacionado a subcategoria de salário e benefícios. Finalmente, os resultados deste trabalho fornecem informações importantes sobre a produção de commodities no bioma Amazônia, evidenciando a parcela de contribuição para a sustentabilidade da cadeia de produção de alimentos.por
dc.contributor.advisor1Lopes, Eduardo Jacob
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/9203445906772879por
dc.contributor.advisor-co1Deprá, Mariany Costa
dc.contributor.referee1Sartori, Rafaela Basso
dc.contributor.referee2Nascimento, Tatiele Casagrande do
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/5390430542292055por
dc.publisher.countryBrasilpor
dc.publisher.departmentCiência e Tecnologia dos Alimentospor
dc.publisher.initialsUFSMpor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia dos Alimentospor
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOSpor
dc.publisher.unidadeCentro de Ciências Ruraispor


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