dc.creator | Schneider, Adriane Terezinha | |
dc.date.accessioned | 2024-09-25T13:41:33Z | |
dc.date.available | 2024-09-25T13:41:33Z | |
dc.date.issued | 2024-08-30 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/33071 | |
dc.description.abstract | Incorporating sustainability practices into food production in the Amazon
becomes essential to guarantee food security and the preservation of natural
resources. Considering the fact that food production is directly linked to the three
pillars of sustainability (environmental, economic, and social), achieving an
integral balance between them is crucial. In this sense, a careful analysis of these
factors can elucidate key points throughout the production life cycle, allowing the
identification of opportunities to promote sustainability further and minimize
negative impacts. Given this, the work had the following objectives: (i) to evaluate
the carbon footprint of these products obtained in the region, (ii) to analyze the
economic aspect of food production in the biome, and (iii) to evaluate the potential
social impacts related to these commodities in the northern region of Brazil. The
results obtained demonstrate that the production of beef and soybeans presented
greater environmental burdens in terms of carbon footprint when compared to the
production of Brazil nuts with emissions in the order of 4.75 tCO2eq/ha, 1.0
tCO2eq/ha and 0.23 tCO2eq/ha, respectively. The economic aspect of the
extractive production of Brazil nuts presented the highest net profit per
hectare/year (USD 559.21), followed by soybeans (USD 533.94) and beef (USD
64). Regarding the social aspect of the production of commodities analyzed, in
general, the negative impacts are linked to the production of beef cattle, in the
subcategory of forced labor and gender equality, and the positive impacts are
related to the production of soybeans, related to the subcategory of wages and
benefits. Finally, the results of this work provide important information on the
production of commodities in the Amazon biome, highlighting the contribution to
the sustainability of the food production chain. | eng |
dc.description.sponsorship | Conselho Nacional de Pesquisa e Desenvolvimento Científico e Tecnológico - CNPq | por |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Sustentabilidade | por |
dc.subject | Produção de alimentos | por |
dc.subject | Bioma Amazônia | por |
dc.subject | Sustainability | eng |
dc.subject | Food production | eng |
dc.subject | Amazon biome | eng |
dc.title | Sustentabilidade na Amazônia: abordagens acerca da produção de soja, carne bovina e castanha-do-Brasil | por |
dc.title.alternative | Sustainability in the Amazon: approaches to the production of soybean, beef and Brazil nut | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | Incorporar práticas de sustentabilidade na produção de alimentos na Amazônia
se torna fundamental para garantir a segurança alimentar e a preservação dos
recursos naturais. Considerando o fato de que a produção de alimentos está
ligada diretamente aos três pilares da sustentabilidade (ambiental, econômico e
social) alcançar um equilibro íntegro entre eles é crucial. Nesse sentido, uma
análise cuidadosa destes fatores pode elucidar pontos de maior destaque ao
longo do ciclo de vida de produção, permitindo identificar oportunidades de maior
promoção da sustentabilidade e minimizar impactos negativos. Em face disso, o
trabalho teve por objetivos: (i) avaliar a pegada de carbono destas produções
obtidas na região, (ii) analisar o aspecto econômico da produção de alimentos
no bioma, e (iii) avaliar os potenciais impactos sociais relacionado a estas
commodities na região norte do Brasil. Os resultados obtidos demonstram que a
produção de carne bovina e soja apresentaram maiores encargos ambientais em
termos de pegada de carbono quando comparados a produção de Castanha-doBrasil com emissões na ordem de 4,75 tCO2eq/ha, 1,0 tCO2eq/ha e 0,23
tCO2eq/ha, respectivamente. O aspecto econômico da produção extrativista de
Castanha-do-Brasil apresentou o maior lucro líquido por hectare/ano (USD
559,21), seguida pela soja (USD 533,94) e carne bovina (USD 64). Em relação
ao aspecto social da produção de commodities analisadas, de forma geral, os
impactos negativos estão atrelados à produção de bovinos de corte, na
subcategoria de trabalho forçado e igualdade de gênero, e os impactos positivos
estão relacionados à produção de soja, relacionado a subcategoria de salário e
benefícios. Finalmente, os resultados deste trabalho fornecem informações
importantes sobre a produção de commodities no bioma Amazônia,
evidenciando a parcela de contribuição para a sustentabilidade da cadeia de
produção de alimentos. | por |
dc.contributor.advisor1 | Lopes, Eduardo Jacob | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/9203445906772879 | por |
dc.contributor.advisor-co1 | Deprá, Mariany Costa | |
dc.contributor.referee1 | Sartori, Rafaela Basso | |
dc.contributor.referee2 | Nascimento, Tatiele Casagrande do | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/5390430542292055 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Ciência e Tecnologia dos Alimentos | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia dos Alimentos | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Rurais | por |