dc.creator | Deak, Evandro Ademir | |
dc.date.accessioned | 2018-06-27T12:21:43Z | |
dc.date.available | 2018-06-27T12:21:43Z | |
dc.date.issued | 2017-07-21 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/13566 | |
dc.description.abstract | Biological nitrogen fixation (BNF) is very important for the soybean crop, since it is almost
entirely responsible for the nitrogen (N) supply to the plants. The bacteria responsible for this
process in the soybean crop belong to the genus Bradyrhizobium, and for this supply of N to
occur properly, it is important that the abiotic factors related to BNF are favorable. The
objective of this study was to verify the temperature and soil moisture ranges of the best
agronomic performance of the tested inoculations. Laboratory, greenhouse and field
experiments were carried out to verify the best soil temperature and humidity conditions for
the bacteria, as well as to evaluate the agronomic performance of Bradyrhizobium spp. When
applied in isolation (standard inoculation), or in combination with Azospirillum brasilense
(co-inoculation) and with the addition of a rooting agent. The inoculation treatments were:
noninoculated (NI); Inoculation with Bradyrhizobium [I (Brady)]; Rooting machine (E);
Inoculation with Bradyrhizobium + rooting (I+E); Co-inoculation with Bradyrhizobium +
Azospirillum brasilense (I+Azo); Co-inoculation with Bradyrhizobium + Azospirillum
brasilense + rooting (I+Azo+E). The experiment in the seed laboratory was performed by
subjecting all treatments at different temperatures, 15, 20, 25, 30 and 35ºC. For the
greenhouse experiment and the field, another treatment was added, the non-inoculated with
nitrogen supply (NI+N). In greenhouse, the plants were cultivated under different levels of
soil moisture, 25, 50, 75 and 100% of the water retention capacity of the soil. Two
experiments were carried out on the field, which consisted in the use of different inoculations,
with or without water use in the sowing furrow (200 L ha-1). Co-inoculation promotes
improvements in the root system of soybean, in relation to length, volume, surface area and
root diameter. It is higher than the uninoculated control in the temperature range between 20
and 30ºC. Co-inoculation increases nodulation of soybean plants, in terms of nodule dry mass
and nodule number. Between 56 and 96% of the water retention capacity of the soil, the
co-inoculation obtained higher averages when compared to the standard inoculation. The
rooting did not provide improvements in the root system and nodulation of soybean plants. In
addition to causing reduction in root length and surface area when used together with
co-inoculation. The use of water in the sowing furrow does not interfere with nodulation and
soybean productivity components. Co-inoculation increases nodulation of soybean plants, in
terms of nodule dry mass and nodule number. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Azospirillum brasilense | por |
dc.subject | Bradyrhizobium spp. | por |
dc.subject | Enraizador | por |
dc.subject | Fatores abióticos | por |
dc.subject | Rooting factor | eng |
dc.subject | Abiotic factors | eng |
dc.title | Temperatura e umidade do solo na co-inoculação na cultura da soja | por |
dc.title.alternative | Soil temperature and moisture co-inoculation in soybean culture | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | A fixação biológica de nitrogênio (FBN) é muito importante para a cultura da soja, visto que
esta é responsável quase que integralmente pelo fornecimento de nitrogênio (N) às plantas. As
bactérias responsáveis por este processo na cultura da soja pertencem ao gênero
Bradyrhizobium, e para que este suprimento de N ocorra de maneira adequada, é importante
que os fatores abióticos relacionados a FBN sejam favoráveis. Objetivou-se verificar as faixas
de temperatura e umidade do solo de melhor desempenho agronômico das inoculações
testadas. Foram realizados experimentos de laboratório, casa de vegetação e a campo, afim de
verificar as melhores condições de temperatura e umidade do solo para as bactérias, bem
como avaliar o desempenho agronômico de Bradyrhizobium spp. quando aplicado de forma
isolada (inoculação padrão), ou em associação com Azospirillum brasilense (co-inoculação) e
com a adição de um enraizador. Os tratamentos quanto a inoculação foram: não inoculado
(NI); inoculação com Bradyrhizobium [I (Brady)]; enraizador (E); inoculação com
Bradyrhizobium + enraizador (I+E); co-inoculação com Bradyrhizobium + Azospirillum
brasilense (I+Azo); co-inoculação com Bradyrhizobium + Azospirillum brasilense +
enraizador (I+Azo+E). O experimento no laboratório de sementes foi realizado submetendo
todos os tratamentos a diferentes temperaturas, 15, 20, 25, 30 e 35ºC. Para o experimento em
casa de vegetação e a campo, foi adicionado mais um tratamento, o não inoculado com
fornecimento de nitrogênio (NI+N). Em casa de vegetação, as plantas foram cultivadas sob
diferentes níveis de umidade do solo, 25, 50, 75 e 100% da capacidade de retenção de água do
solo. A campo foram realizados dois experimentos, que consistiram na utilização de diferentes
inoculações, com a utilização ou não de água no sulco de semeadura (200 L ha-1). A
co-inoculação promove melhorias no sistema radicular da soja, em relação ao comprimento,
volume, área superficial e diâmetro de raízes. Sendo superior à testemunha não inoculada na
faixa de temperatura entre 20 e 30ºC. A co-inoculação aumenta a nodulação das plantas de
soja, em termos de massa seca de nódulos e número de nódulos. Na faixa entre 56 e 96% da
capacidade de retenção de água do solo a co-inoculação obteve médias superiores quando
comparada à inoculação padrão. O enraizador não proporcionou melhorias no sistema
radicular e na nodulação das plantas de soja. Além de causar redução no comprimento e na
área superficial de raiz quando utilizado juntamente com a co-inoculação. A utilização de
água no sulco de semeadura não interfere na nodulação e nos componentes da produtividade
das plantas de soja. A co-inoculação aumenta a nodulação das plantas de soja, em termos de
massa seca de nódulos e número de nódulos. | por |
dc.contributor.advisor1 | Martin, Thomas Newton | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/6293291442552572 | por |
dc.contributor.referee1 | Beutler, Amauri Nelson | |
dc.contributor.referee1Lattes | http://lattes.cnpq.br/0908241264944232 | por |
dc.contributor.referee2 | Tabaldi, Luciane Almeri | |
dc.contributor.referee2Lattes | http://lattes.cnpq.br/7018571529110665 | por |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/1846827326044935 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Agronomia | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Agronomia | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Rurais | por |