dc.creator | Adaniya, Zoila Naeko Coloma | |
dc.date.accessioned | 2019-09-10T20:22:27Z | |
dc.date.available | 2019-09-10T20:22:27Z | |
dc.date.issued | 2017-09-29 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/18184 | |
dc.description.abstract | Purple corn is a variety of corn that is produced in the Peruvian Andes. Its characteristic color
is by the presence of the pigment called antiocyanine that presents antioxidant, antimutagenic,
anticancer and anti-diabetic properties. These characteristics have made that in addition to
being used as a dye, is used as raw material in the elaboration of several by-products. Currently
Peru exports this input, however, due to the lack of regulation and because it is considered an
organic product, mycotoxin analyzes are not required. These toxins can be produced by
filamentous fungi at any stage of the maize food chain. Its consumption by humans or animals
can cause carcinogenic, mutagenic, hepatotoxic, estrogenic, immunotoxic and nephrotoxic
effects, which is why international organisms have established maximum tolerable limits
(MTL) of mycotoxins in foods to try to control exposure. Considering the possible effects of
mycotoxins on consumers of Peruvian purple maize, the objective was to determine the
presence of mycotoxins in this corn through LC-MS/MS. A total of 82 samples of purple
maize were obtained from different Peruvian markets in two periods: December 2015 to
March 2016 and March to April 2017. The mycotoxins analyzed were aflatoxins, fumonisins,
zearelenone, ochratoxin A and the following trichothecenes: deoxynivalenol, nivalenol,
fusarenone X, deacetoxyscirpenol, 3-acetyl-DON, HT-2 and T-2. It was verified that the most
prevalent mycotoxins were aflatoxins and fumonisins, with a prevalence of 64.6 and 63.4%,
respectively, with co-occurrence of these two mycotoxins in 45.1% of the samples. Only one
sample had a quantifiable concentration for zearalenone and any sample was contaminated by
ochratoxin A and trichothecenes. Considering the MTLs implemented by the European
Community (EC, 2006, 2007, 2013), 12% of the analyzed samples had concentrations higher
than the MTL of 1000 μg kg-1 for fumonisins and one sample had MTL of 10 μg kg-1 higher
for aflatoxins. However, considering the Brazilian legislation, 9.8% of the samples had levels
above the MTL of 5000 μg kg-1 of fumonisins (BRASIL, 2011, 2013, 2017). This is the first
research that evaluates the occurrence of mycotoxins analyzed by LC-MS/MS in Peruvian
purple maize and identifies that maize may constitute a source of intoxication, posing a risk
to public health. Controls are required in the production chain of this grain and the
implementation of legislation with MTLs of mycotoxins. | eng |
dc.description.sponsorship | Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPES | por |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Chicha morada | por |
dc.subject | Mazamorra morada | por |
dc.subject | Aflatoxinas | por |
dc.subject | Fumonisinas | por |
dc.subject | Zea mays | por |
dc.subject | Aflatoxins | eng |
dc.subject | Fumonisins | eng |
dc.title | Micotoxinas no milho roxo peruano | por |
dc.title.alternative | Mycotoxins in peruvian purple maize | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | O milho roxo é uma variedade de milho que é produzido nos Andes peruanos. Sua cor
característica é pela presença do pigmento antiocianina que apresenta propriedades
antioxidantes, antimutagênicas, anticancerígenas e antidiabéticas. Estas característica s
fizeram com que além de ser usado como corante, seja utilizado como matéria prima na
elaboração de vários subprodutos. Atualmente o Peru exporta este insumo, porém, pela falta
de regulamentação e por ser considerado um produto orgânico, não são exigidas análises de
micotoxinas. Estas toxinas, podem ser produzidas por fungos filamentosos em qualquer etapa
da cadeia alimentícia do milho. O seu consumo por humanos ou animais pode provocar efeitos
carcinogênicos, mutagênicos, hepatotóxicos, estrogênicos, imunotóxicos e nefrotóxicos,
motivo pelo qual órgãos internacionais determinaram limites máximos toleráveis (LMT) de
micotoxinas em alimentos para tentar controlar a exposição. Considerando os possíveis efeitos
que as micotoxinas podem ocasionar nos consumidores de milho roxo peruano, objetivou- se
determinar a presença de micotoxinas neste milho através da identificação e quantificação por
LC-MS/MS. 82 amostras de milho roxo foram obtidas em diferentes mercados do Peru em
dois períodos: dezembro de 2015 a março de 2016 e março a abril de 2017. As micotoxinas
analisadas foram as aflatoxinas, fumonisinas, zearelenona, ocratoxina A e os seguinte s
tricotecenos: deoxinivalenol, nivalenol, fusarenona X, deacetoxiscirpenol, 3 acetil-DON,
toxina HT-2 e toxina T-2. As micotoxinas com maior frequência foram aflatoxinas e
fumonisinas, 64,6 e 63,4%, respectivamente, com co-ocorrência destas duas micotoxinas em
45,1% das amostras. Somente em uma amostra foi quantificado zearalenona (24,4 μg/kg),
enquanto que a ausência de ocratoxina A e tricotecenos foi verificado. Considerando os LMT,
implementados pela Comunidade Europeia (EC, 2006; 2007; 2013), 12% das amostras
analisadas apresentaram concentrações superiores ao LMT de 1000 μg kg-1 para fumonisinas
e uma amostra apresentou LMT de 10 μg kg-1 superior para aflatoxinas. No entanto,
considerando a legislação brasileira, 9,8% das amostras apresentaram níveis superiores ao
LMT de 5000 μg/kg de fumonisinas (BRASIL, 2011; 2013; 2017). Esta é a primeira pesquisa
que avalia a ocorrência de micotoxinas no milho roxo peruano e identifica que esse milho
pode constituir uma fonte de intoxicação, oferecendo risco à saúde pública. A cadeia produtiva
deste grau precisa de controles para determinar os fatores que influenciam na apresentação de
micotoxinas e implementar uma legislação com os LMT de micotoxinas neste produto. | por |
dc.contributor.advisor1 | Mallmann, Carlos Augusto | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/5193771213666058 | por |
dc.contributor.referee1 | Buffon, Jaqueline Garda | |
dc.contributor.referee1Lattes | http://lattes.cnpq.br/6618114310934575 | por |
dc.contributor.referee2 | Oliveira, Maurício Schneider | |
dc.contributor.referee2Lattes | http://lattes.cnpq.br/7488839969103001 | por |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/2048382925270558 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Medicina Veterinária | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Medicina Veterinária | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::MEDICINA VETERINARIA | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Rurais | por |