dc.contributor.advisor | Cancelier, Adriano | |
dc.creator | Viero, Mariana Gaida | |
dc.date.accessioned | 2019-10-15T10:39:08Z | |
dc.date.available | 2019-10-15T10:39:08Z | |
dc.date.issued | 2019-08-15 | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/18586 | |
dc.description | Monografia (especialização) - Universidade Federal de Santa Maria, Centro de Ciências Rurais, Curso de Especialização em Educação Ambiental, RS, 2019. | por |
dc.description.abstract | The degradation of nature is a reality that has consequences felt worldwide and the aggravation of this situation is due to the blind pursuit of profitability, coupled with the lack of actions aimed at greater respect for the environment and health. In this context, agroecology contributes to the proposal of care for the planet. Based on these reflections, the present study aims to analyze the perception of organic farmers regarding the possible health and environmental benefits of this practice. For this, interviews were conducted with farmers participating in the Ana Primavesi Fair. From the analysis of the interviews three categories emerged: Conventional Agriculture vs. Organic Agriculture, Social Interaction and Political Strengthening, and Organic Agriculture: Difficulties and Benefits. Based on this study it was possible to notice that these farmers are aware of their political and social role, that is, their empowerment in their practices. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Acesso Aberto | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Sustentabilidade | por |
dc.subject | Agricultura orgânica | por |
dc.subject | Meio ambiente | por |
dc.subject | Saúde | por |
dc.subject | Sustainability | eng |
dc.subject | Organic agriculture | eng |
dc.subject | Environment | eng |
dc.subject | Cheers | eng |
dc.title | Sustentabilidade no meio rural: um estudo com agricultores orgânicos | por |
dc.title.alternative | Sustainability in the rural environment: a study with organic farmers | eng |
dc.type | Trabalho de Conclusão de Curso de Especialização | por |
dc.degree.local | Santa Maria, RS, Brasil | por |
dc.degree.specialization | Educação Ambiental | por |
dc.description.resumo | A degradação da natureza é uma realidade que traz consequências sentidas no mundo todo e o agravamento desta situação se dá pela busca cega da lucratividade, aliado à falta de ações que objetivem um maior respeito com o meio ambiente e a saúde. Nesse contexto, a agroecologia vem contribuir com a proposta de cuidado com o planeta. Partindo destas reflexões, o presente estudo tem como objetivo analisar a percepção de agricultores orgânicos quanto aos possíveis benefícios desta prática para a saúde e o meio ambiente. Para isso foram realizadas entrevistas com os agricultores participantes da Feira Ana Primavesi. A partir da análise das entrevistas surgiram três categorias: Agricultura convencional X Agricultura orgânica, Interação social e fortalecimento político e Agricultura orgânica: dificuldades e benefícios. Com base neste estudo foi possível notar que estes agricultores estão conscientes de seu papel político e social, ou seja, percebe-se o empoderamento dos mesmos diante de suas práticas. | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::EDUCACAO | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Rurais | por |