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dc.creatorRodrigues, Andressa da Rosa
dc.date.accessioned2019-12-11T20:15:04Z
dc.date.available2019-12-11T20:15:04Z
dc.date.issued2018-12-05
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufsm.br/handle/1/19146
dc.description.abstractAdopting a healthy diet is not merely a question of individual choice, since there are several factors of physical, economic, political, cultural and environmental nature that affect positively and/or negatively people's eating habits, such as the neighborhood in which they live. Thus, the environment has been gaining much attention as an influential factor in the adoption of a healthy lifestyle, regardless of age and social conditions. The relationship between the environment and its residents has a strong influence on health status and can represent the difference between independence and dependence for all individuals, especially the elderly. The purpose of this study was to analyze the elderly’s perception of the environment in the maintenance of a healthy diet, in a city of southern Brazil. The study sample had 30 older adults, each 10 were residents of 3 selected neighborhoods, with higher, middle and lower income respectively. To evaluate the environment perception, the adapted version of the Neighborhood Environmental Walkability Scale (NEWS) was used and to investigate the diet quality, a 24-hour Food Reminder was applied, through which the Diet Quality Index (IQD). As result, it was observed that the neighborhood with the highest percentage of elderly people with inadequate diet (46.15%) is the one with the lowest socioeconomic level and the neighborhood with the highest percentage of elderly people with adequate diet (41.18%), is the highest class neighborhood. As for the environment, only the question about having flat streets close to home showed a statistically significant difference (p =0.025) among the elderly groups with inadequate and adequate diets, with a higher percentage of elderly people perceiving near the his house flat streets in the group with inadequate diet. There was no statistically significant difference between the group with the appropriate diet and the group with an inadequate diet in regard to the questions about the time they would take walking from their home to food markets and food selling stores located in their neighborhood. It was concluded that the environment perceived by the elderly does not significantly influence the quality of their diets. However, older people living in neighborhoods with a higher socioeconomic level tend to have a more adequate diet than the elderly living in neighborhoods of lower socioeconomic status. It has also been realized that the transportation time from their home to the neighborhood food selling places does not interfere in the quality of their diets.eng
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal de Santa Mariapor
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectAlimentação saudávelpor
dc.subjectAmbientepor
dc.subjectIdosopor
dc.subjectElderlyeng
dc.subjectEnvironmenteng
dc.subjectHealthy dieteng
dc.titleEfeito da percepção do ambiente na qualidade da dieta por idosos de uma cidade do sul do Brasilpor
dc.title.alternativePerception’s effect about the environment in the quality of the diet by elderly in a south Brazil citteng
dc.typeDissertaçãopor
dc.description.resumoAdotar práticas de alimentação saudável não é meramente questão de escolha individual, pois existem diversos fatores de natureza física, econômica, política, cultural e ambiental que afetam positivamente e/ou negativamente a alimentação das pessoas, como por exemplo, o bairro em que residem. Com isso, o ambiente ganhou muita atenção como um fator influente na adoção de um estilo de vida saudável, independentemente da idade e das condições sociais. A relação do ambiente com os indivíduos que nele habitam tem forte influência no estado de saúde e podem representar a diferença entre a independência e a dependência para todos os indivíduos, em especial aos idosos. O objetivo dessa pesquisa foi analisar a percepção do ambiente pelos idosos de uma cidade do Sul do Brasil, para a manutenção de uma alimentação saudável. Participaram do estudo 30 idosos de 3 bairros de uma cidade do sul do Brasil, selecionados por rendas maior, média e menor, sendo 10 idosos de cada bairro. Para avaliar a percepção do ambiente, foi usado a versão adaptada da escala de ambiente NEWS e para investigar a qualidade da alimentação analisou-se o Índice de Qualidade da Dieta. Como resultado o bairro com maior percentual de idosos com dieta inadequada (46,15%) é o que possui nível sócio econômico mais baixo e o bairro com maior percentual de idosos com a dieta adequada (41,18%) é o bairro de classe mais alta. Além disso, o ambiente parece não influenciar na alimentação dos idosos bem como o tempo que levariam caminhando da sua casa até estabelecimentos que comercializam alimentos no seu bairro. Conclui-se que o ambiente percebido pelos idosos, não influencia significativamente a qualidade de suas dietas. Entretanto, os idosos residentes em bairros de nível socioeconômico mais elevado tendem a ter uma dieta mais adequada que os idosos residentes em bairros de nível socioeconômico mais baixo. Percebeu-se também que o tempo de deslocamento de sua casa até pontos de venda de alimentos no seu bairro não interfere na qualidade de suas dietas.por
dc.contributor.advisor1Santos, Daniela Lopes dos
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/0357112600823721por
dc.contributor.referee1Moraes, Cristina Machado Bragança de
dc.contributor.referee1Latteshttp://lattes.cnpq.br/3931512755898907por
dc.contributor.referee2Dallepiane, Loiva Beatriz
dc.contributor.referee2Latteshttp://lattes.cnpq.br/5570695730349223por
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/8720472171057580por
dc.publisher.countryBrasilpor
dc.publisher.departmentCiências da Saúdepor
dc.publisher.initialsUFSMpor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Gerontologiapor
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS DA SAUDEpor
dc.publisher.unidadeCentro de Educação Física e Desportospor


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