dc.creator | Vargas, Mauro Emilio Alfredo | |
dc.date.accessioned | 2023-09-01T13:48:18Z | |
dc.date.available | 2023-09-01T13:48:18Z | |
dc.date.issued | 2023-05-29 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/30149 | |
dc.description.abstract | The objective of this study is to evaluate the impact of the inclusion of soybean cake (TS) in
complete diets (TMR) offered to sheep on digestive and metabolic parameters in comparison
to protein sources commonly used in the feeding of two ruminants and with known nutritional
properties: farelo soybean (FS), with high rumen degradability, and distilled dry residue with
solvents (DDG), with low rumen degradability. Five castrated male Hampshire Down lambs
(35 ± 5 kg live weight), surgically implanted with ruminal probes and ''T'' type cannulas in the
proximal duodenum, forams used in a double layout Latin Square 3 × 3 incomplete, with an
additional period. The experimental diets were isoproteic and formulated with 60% by volume
and 40% of concentrate, dry matter (DM) basis. As voluminous, mill silage was used and for
formulation two concentrates were used ground mill, mineral core, common salt and one of the
following protein sources: FS, TS or DDGs. The higher consumption of NDF was observed for
diets with DDGs (P = 0.050). A diet with FS showed apparent and true OM digestibility higher
than the DDGs (P<0.050) and, a diet with TS, showed intermediate values to the other
treatments. A tendency of lower apparent N digestibility was observed for the treatment with
DDGs (P=0.135). Overall, the inclusion of DDGs in TMR reduced urinary N excretion (P=
0.015) and, as a consequence, tended to increase N retention (P=0.141) and increased N
utilization efficiency (P< 0.050) in comparison with diets with TS and FS. All treatments will
cause a decrease in ruminal pH after each morning and afternoon meal (P < 0.001). TS and FS
resulted in higher rumen concentration of amonia in comparison with DDGs (P < 0.001). The
duodenal flow of MO, total N, α-amino N, Pmc and residual N were similar in all treatments.
In conclusion, most of the variables analyzed in this study will indicate that the nutritional
properties of TS are similar to those of FS. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Amônia | por |
dc.subject | Degradação do rúmen | por |
dc.subject | Descarga duodenal | por |
dc.subject | Proteína metabolizável | por |
dc.subject | Ammonia | eng |
dc.subject | Rumen degradation | eng |
dc.subject | Duodenal flow | eng |
dc.subject | Metabolizable protein | eng |
dc.title | Avaliação da torta de soja como fonte proteica para ruminantes: digestibilidade e oferta de proteína metabolizável em ovinos | por |
dc.title.alternative | Evaluation of soybean cake as a protein source for ruminants: digestibility and metabolizable protein supply in sheep | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | O presente estudo teve como objetivo avaliar o impacto da inclusão de torta de soja (TS) em
dietas completas (TMR) oferecidas para ovinos sobre parâmetros digestivos e metabólicos em
comparação a fontes protéicas comumente utilizadas na alimentação dos ruminantes e com
propriedades nutricionais conhecidas: farelo de soja (FS), de alta degradabilidade ruminal, e
resíduo seco de destilaria com solúveis (DDG), de baixa degradabilidasde ruminal. Cinco
cordeiros machos castrados da raça Hampshire Down (de 35 ± 5 kg de peso vivo), implantados
cirurgicamente com sondas ruminais e cânulas do tipo ''T'' no duodeno proximal, foram usados
em um delineamento em duplo Quadrado Latino 3 × 3 incompleto, com um período adicional.
As dietas experimentais foram isoproteicas e formuladas com 60% de volumoso e 40% de
concentrado, base matéria seca (MS). Como volumoso foi utilizada a silagem de milho e para
formulação dos concentrados foram utilizados milho moído, núcleo mineral, sal comum e uma
das seguintes fontes proteicas: FS, TS ou DDGs. O maior consumo de FDN foi observados para
dietas com DDGs (P = 0,050). A dieta com FS apresentou digestibilidade da MO aparente e
verdadeira superior ao DDGs (P<0,05) e, a dieta com TS, apresentou valores intermediários
aos demais tratamentos. Foi observada uma tendência de menor digestibilidade aparente do N
para o tratamento com DDGs (P=0,135). Contudo, a inclusão de DDGs na TMR reduziu a
excreção de N urinario (P= 0,015) e, como consequência, tendeu a aumentar a retenção de N
(P=0,141) e aumentou a eficiência de utilização de N (P< 0,05) em comparação com dietas com
TS e FS. Todos os tratamentos causaram uma diminuição do pH ruminal após cada refeição
pela manhã e pela tarde (P < 0,001). A TS e FS resultaram em maior concentração ruminal de
amônia em comparação com DDGs (P < 0,001). O fluxo duodenal de MO, N total, N α-amino,
Pmc e N residual foram similares em todos os tratamentos. Em conclusão, a maior parte das
variáveis analisadas no presente estudo indicaram que as propriedades nutricionais da TS são
semelhantes ao FS | por |
dc.contributor.advisor1 | Kozloski, Gilberto Vilmar | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/1966801022255836 | por |
dc.contributor.advisor-co1 | Quadros, Fernando Luiz | |
dc.contributor.referee1 | Jaurena , Gustavo | |
dc.contributor.referee2 | Ribeiro Filho , Henrique Mendonca Nunes | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/1804311819703859 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Zootecnia | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Zootecnia | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Rurais | por |