dc.creator | Gusmão, Martina Bernabeth Isnardo | |
dc.date.accessioned | 2021-07-27T17:32:36Z | |
dc.date.available | 2021-07-27T17:32:36Z | |
dc.date.issued | 2021-01-15 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/21612 | |
dc.description.abstract | This dissertation is part of the work and education theme, in the Research and Management
Policy Line in Professional and Technological Education of the Graduate Program in
Professional Education of the Colégio Técnico Industrial de Santa Maria - CTISM. This
research has as general objective to analyze the policies of EJA EPT and the pedagogical work
in the Technical Course in Kitchen of the Federal Farroupilha Institute, Campus of São Borja -
RS, from the students' speeches. The specific objectives are as follows: to contextualize the
trajectory of the Vocational Education Integrated to High School policy in the Youth and Adult
Education modality; to know the historicity of the policy and the characteristics of EJA EPT
students from the Technical Course in Cooking at the Federal Farroupilha Institute, São Borja
campus; identify, from the students' speeches, how the EJA EPT policy and pedagogical work
on campus materialize. It is a research with a qualitative approach and its instruments for the
production of data are documentary analyzes, the application of questionnaires and the
realization of a focus group. The analyzes were organized based on the content analysis of
Bardin (2011). The main theoretical references are Manfredi (2016), Marx (2013), Konder
(2004), Saviani (2007), Ferreira (2010 and 2018), Maraschin (2015 and 2019), Vieira Pinto
(2010/2017), Ciavatta (2019), Frigotto (2012), Bardin (2011), Arroyo (2017). The results
demonstrate that the TP contributes to the formation of critical subjects and committed to social
development, but the world of work in the municipality tends to precarious the professional
Kitchen Technician. From these findings by the students' speeches, actions are suggested for
the management of the IF to reformulate the course and practices, and actions for the municipal
management in order to value technical and higher education in the world of work in São Borja
– RS. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Educação profissional e tecnológica | por |
dc.subject | Trabalho pedagógico | por |
dc.subject | EJA EPT (PROEJA) | por |
dc.subject | Curso técnico em cozinha | por |
dc.subject | Professional education | eng |
dc.subject | Pedagogical work | eng |
dc.subject | Technical course in cooking | eng |
dc.title | Política e trabalho pedagógico da EJA EPT: olhares sobre o Curso Técnico em Cozinha do Instituto Federal Farroupilha Campus São Borja – RS | por |
dc.title.alternative | Policy and pedagogical work of EJA EPT: looks at the Cooking Technical Course of the Federal Institute Farroupilha Campus São Borja – RS | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | A presente dissertação insere-se na temática trabalho e educação, na Linha de Pesquisa Políticas
e Gestão em Educação Profissional e Tecnológica do Programa de Pós-Graduação em Educação
Profissional do Colégio Técnico Industrial de Santa Maria - CTISM. Esta pesquisa tem como
objetivo geral analisar as políticas da EJA EPT e o trabalho pedagógico no Curso Técnico em
Cozinha do Instituto Federal Farroupilha, Campus de São Borja – RS, a partir dos discursos dos
estudantes. Os objetivos específicos são os seguintes: contextualizar a trajetória da política de
Educação Profissional Integrada ao Ensino Médio na modalidade de Educação de Jovens e
Adultos; conhecer a historicidade da política e as características dos estudantes da EJA EPT do
Curso Técnico em Cozinha do Instituto Federal Farroupilha, Campus São Borja; identificar, a
partir dos discursos dos estudantes, como se materializam a política de EJA EPT e o trabalho
pedagógico no Campus. Trata-se de uma pesquisa com abordagem qualitativa e tem como
instrumentos para a produção de dados as análises documentais, a aplicação de questionários e
a realização de grupo focal. As análises foram organizadas a partir da análise de conteúdo de
Bardin (2011). Como principais referenciais teóricos têm-se Manfredi (2016), Marx (2013),
Konder (2004), Saviani (2007), Ferreira (2010 e 2018), Maraschin (2015 e 2019), Vieira Pinto
(2010/2017), Ciavatta (2019), Frigotto (2012), Bardin (2011), Arroyo (2017). Os resultados
demonstram que o TP contribui para a formação de sujeitos críticos e comprometidos com o
desenvolvimento social, mas o mundo do trabalho no município tende a precarizar o
profissional Técnico em Cozinha. A partir dessas constatações pelos discursos dos estudantes,
sugerem-se ações para a gestão do IF de reformulação no curso e nas práticas, e ações para a
gestão municipal, no sentido de valorizar as formações técnicas e superiores no mundo do
trabalho de São Borja - RS. | por |
dc.contributor.advisor1 | Maraschin, Mariglei Severo | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/4397982308559255 | por |
dc.contributor.advisor-co1 | Quevedo, Saigon | |
dc.contributor.advisor-co1Lattes | http://lattes.cnpq.br/1901213557236694 | por |
dc.contributor.referee1 | Ferreira, Liliana Soares | |
dc.contributor.referee2 | Castro, Mad`Ana Desirée Ribeiro de | |
dc.contributor.referee3 | Chaves, Taniamara Vizzoto | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/2387115670011802 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Educação | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Educação Profissional e Tecnológica | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::EDUCACAO | por |
dc.publisher.unidade | Colégio Técnico Industrial de Santa Maria | por |