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dc.creatorSilva, Isledi William da
dc.date.accessioned2022-09-12T14:27:13Z
dc.date.available2022-09-12T14:27:13Z
dc.date.issued2022-02-04
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufsm.br/handle/1/26129
dc.description.abstractThe world population is rising exponentially, which in turn raises the demand for food proportionately. However, sustainable food production must be scaled up, and the reduction of non-renewable fertilizers needs to be rethought. As an option, bacteria capable of promoting growth and biosolubilizing nutrients that already exist in the soil can be used. The aim of this research is to evaluate the use of phosphate biosolubilizing bacteria in lowland soybean crop. The experiment was carried out in a randomized block design with four replications. The treatments distributed in a bifactorial, in which the first factor represents the co-oculation of Bradyrhizobium spp with the following bacteria: (i) Azospirillum spp; (ii) Pseudomonas fluorescens; (iii) Bacillus subtilis; (iv) Bacillus subtilis + Bacillus megaterium; (v) Azospirillum spp + Pseudomonas fluorescens; (vi) Azospirillum spp + Bacillus subtilis; (vii) Azospirillum spp + Bacillus subtilis + Bacillus megaterium; (viii) Azospirillum spp + Pseudomonas fluorescens + Bacillus subtilis + Bacillus subtilis + Bacillus megaterium, and (ix) Witness without the use of bacteria in inoculation. The second factor was tested as phosphate fertilizer doses (0, 50, 100, 150 kg of P2O5 ha-1). The number of plant-1 nodules, plant-1 nodule mass, thousand-grain mass, yield, tissue analysis and bacterial solubilization capacity in the laboratory were measured. The present study highlights the specificity of bacterial genera in promoting associations with the plant and producing different responses of agronomic interest. The bacterium Pseudomonas fluorescens increased the phosphorus content in the plant tissue of soybean by 232% when compared to the control, which can be indicated for an increase in organic phosphorus in the soil through the crop residues left in the soil during a mechanized harvest. The higher soybean yield for the field experiment due to the use of co-oculation of the bacteria Bradhiryzobium, Bacillus megaterium and Bacillus subtillis with the use of 150 kg ha-1 of P2O5, providing biosolubilization of the phosphorus contained in the soil, or even the phosphorus made via fertilizer in sowing soybeans. As bacteria when tested in the laboratory, formation of a solubilization halo in a liquid medium, where a Bacillus bacterium is subtilized as a phosphorus biosolubilizing medium, and as Bacillus subtilis, Bacillus megaterium and Pseudomonas fluorescens, a class with low biosolubilization potential.eng
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal de Santa Mariapor
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectSolubilizaçãopor
dc.subjectBacillus subtillispor
dc.subjectBacillus megateriumpor
dc.subjectPseudomonas fluorescenspor
dc.subjectFosfatopor
dc.subjectFósforopor
dc.subjectSolubilizationeng
dc.subjectBiosolubilizationeng
dc.subjectMegateriumeng
dc.subjectPhosphateeng
dc.subjectPhosphoreng
dc.titleBactérias promotoras de crescimento para soja em terras baixaspor
dc.title.alternativeGrowth promoting bacteria for soybean in the lowlandeng
dc.typeDissertaçãopor
dc.description.resumoA população mundial está aumentando exponencialmente, o que por sua vez eleva a demanda por alimentos proporcionalmente. Contudo, a produção de alimentos de forma sustentável deve ser ampliada, e a redução dos fertilizantes não renováveis precisa ser repensada. Como opção pode-se utilizar bactérias capazes de promover o crescimento das plantas e biosolubilizar os nutrientes já existentes no solo. Objetiva-se com a presente pesquisa avaliar a utilização de bactérias biosolubilizadoras de fosfato na cultura da soja em terras baixas. O experimento foi realizado com delineamento blocos ao acaso com quatro repetições. Os tratamentos distribuídos em um bifatorial, em que no primeiro fator representa a coinoculação de Bradyrhizobium spp com as seguintes bactérias: (i) Azospirillum spp; (ii) Pseudomonas fluorescens; (iii) Bacillus subtilis; (iv) Bacillus subtilis + Bacillus megaterium; (v) Azospirillum spp + Pseudomonas fluorescens; (vi) Azospirillum spp + Bacillus subtilis; (vii) Azospirillum spp + Bacillus subtilis + Bacillus megaterium; (viii) Azospirillum spp + Pseudomonas fluorescens + Bacillus subtilis + Bacillus subtilis + Bacillus megaterium, e (ix) Testemunha sem a utilização de bactérias em inoculação. No segundo fator foram testadas as doses de adubo fosfatado (0, 50, 100, 150 kg de P2O5 ha-1). Foram avaliados o número de nódulos planta-1, massa de nódulos planta-1, massa de mil grãos, produtividade, análise de tecido e capacidade de solubilização das bactérias em laboratório. O presente estudo evidencia a especificidade dos gêneros de bactérias em promover associações com a planta e produzir diferentes respostas de interesse agronômico. A bactéria Pseudomonas fluorescens aumentou o teor de fósforo no tecido vegetal da soja em 232% quando comparada à testemunha, podendo ser indicadas para aumento de fósforo orgânico no solo através dos restos culturais deixados ao solo durante a colheita mecanizada. A maior produtividade da soja para o experimento de campo foi decorrente da utilização da coinoculação das bactérias Bradhiryzobium, Bacillus megaterium e Bacillus subtillis com utilização de 150 kg ha-1 de P2O5, indicando biosolubilização do fósforo contido no solo, ou mesmo, do fósforo empregado via fertilizante na semeadura da soja. As bactérias quando testadas em laboratório, apresentaram formação de halo de solubilização em meio liquido, onde a bactérias Bacillus subtillis foi classificada como média biosolubilizadora de fósforo, e as bactérias Bacillus subtillis, Bacillus megaterium e Pseudomonas fluorescens, classificadas com baixo potencial de biosolubilização.por
dc.contributor.advisor1Martin, Thomas Newton
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/6293291442552572por
dc.contributor.advisor-co1Marchesan, Ênio
dc.contributor.referee1Sanes, Fernanda San Martins
dc.contributor.referee2Brum, Marcos da Silva
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/8034702878660944por
dc.publisher.countryBrasilpor
dc.publisher.departmentAgronomiapor
dc.publisher.initialsUFSMpor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Agronomiapor
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIApor
dc.publisher.unidadeCentro de Ciências Ruraispor


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