dc.creator | Silva, Isledi William da | |
dc.date.accessioned | 2022-09-12T14:27:13Z | |
dc.date.available | 2022-09-12T14:27:13Z | |
dc.date.issued | 2022-02-04 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/26129 | |
dc.description.abstract | The world population is rising exponentially, which in turn raises the demand for
food proportionately. However, sustainable food production must be scaled up,
and the reduction of non-renewable fertilizers needs to be rethought. As an
option, bacteria capable of promoting growth and biosolubilizing nutrients that
already exist in the soil can be used. The aim of this research is to evaluate the
use of phosphate biosolubilizing bacteria in lowland soybean crop. The
experiment was carried out in a randomized block design with four replications.
The treatments distributed in a bifactorial, in which the first factor represents the
co-oculation of Bradyrhizobium spp with the following bacteria: (i) Azospirillum
spp; (ii) Pseudomonas fluorescens; (iii) Bacillus subtilis; (iv) Bacillus subtilis +
Bacillus megaterium; (v) Azospirillum spp + Pseudomonas fluorescens; (vi)
Azospirillum spp + Bacillus subtilis; (vii) Azospirillum spp + Bacillus subtilis +
Bacillus megaterium; (viii) Azospirillum spp + Pseudomonas fluorescens +
Bacillus subtilis + Bacillus subtilis + Bacillus megaterium, and (ix) Witness without
the use of bacteria in inoculation. The second factor was tested as phosphate
fertilizer doses (0, 50, 100, 150 kg of P2O5 ha-1). The number of plant-1 nodules,
plant-1 nodule mass, thousand-grain mass, yield, tissue analysis and bacterial
solubilization capacity in the laboratory were measured. The present study
highlights the specificity of bacterial genera in promoting associations with the
plant and producing different responses of agronomic interest. The bacterium
Pseudomonas fluorescens increased the phosphorus content in the plant tissue
of soybean by 232% when compared to the control, which can be indicated for
an increase in organic phosphorus in the soil through the crop residues left in the
soil during a mechanized harvest. The higher soybean yield for the field
experiment due to the use of co-oculation of the bacteria Bradhiryzobium, Bacillus
megaterium and Bacillus subtillis with the use of 150 kg ha-1 of P2O5, providing
biosolubilization of the phosphorus contained in the soil, or even the phosphorus
made via fertilizer in sowing soybeans. As bacteria when tested in the laboratory,
formation of a solubilization halo in a liquid medium, where a Bacillus bacterium
is subtilized as a phosphorus biosolubilizing medium, and as Bacillus subtilis,
Bacillus megaterium and Pseudomonas fluorescens, a class with low
biosolubilization potential. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Solubilização | por |
dc.subject | Bacillus subtillis | por |
dc.subject | Bacillus megaterium | por |
dc.subject | Pseudomonas fluorescens | por |
dc.subject | Fosfato | por |
dc.subject | Fósforo | por |
dc.subject | Solubilization | eng |
dc.subject | Biosolubilization | eng |
dc.subject | Megaterium | eng |
dc.subject | Phosphate | eng |
dc.subject | Phosphor | eng |
dc.title | Bactérias promotoras de crescimento para soja em terras baixas | por |
dc.title.alternative | Growth promoting bacteria for soybean in the lowland | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | A população mundial está aumentando exponencialmente, o que por sua vez
eleva a demanda por alimentos proporcionalmente. Contudo, a produção de
alimentos de forma sustentável deve ser ampliada, e a redução dos fertilizantes
não renováveis precisa ser repensada. Como opção pode-se utilizar bactérias
capazes de promover o crescimento das plantas e biosolubilizar os nutrientes já
existentes no solo. Objetiva-se com a presente pesquisa avaliar a utilização de
bactérias biosolubilizadoras de fosfato na cultura da soja em terras baixas. O
experimento foi realizado com delineamento blocos ao acaso com quatro
repetições. Os tratamentos distribuídos em um bifatorial, em que no primeiro
fator representa a coinoculação de Bradyrhizobium spp com as seguintes
bactérias: (i) Azospirillum spp; (ii) Pseudomonas fluorescens; (iii) Bacillus subtilis;
(iv) Bacillus subtilis + Bacillus megaterium; (v) Azospirillum spp + Pseudomonas
fluorescens; (vi) Azospirillum spp + Bacillus subtilis; (vii) Azospirillum spp +
Bacillus subtilis + Bacillus megaterium; (viii) Azospirillum spp + Pseudomonas
fluorescens + Bacillus subtilis + Bacillus subtilis + Bacillus megaterium, e (ix)
Testemunha sem a utilização de bactérias em inoculação. No segundo fator
foram testadas as doses de adubo fosfatado (0, 50, 100, 150 kg de P2O5 ha-1).
Foram avaliados o número de nódulos planta-1, massa de nódulos planta-1,
massa de mil grãos, produtividade, análise de tecido e capacidade de
solubilização das bactérias em laboratório. O presente estudo evidencia a
especificidade dos gêneros de bactérias em promover associações com a planta
e produzir diferentes respostas de interesse agronômico. A bactéria
Pseudomonas fluorescens aumentou o teor de fósforo no tecido vegetal da soja
em 232% quando comparada à testemunha, podendo ser indicadas para
aumento de fósforo orgânico no solo através dos restos culturais deixados ao
solo durante a colheita mecanizada. A maior produtividade da soja para o
experimento de campo foi decorrente da utilização da coinoculação das
bactérias Bradhiryzobium, Bacillus megaterium e Bacillus subtillis com utilização
de 150 kg ha-1 de P2O5, indicando biosolubilização do fósforo contido no solo, ou
mesmo, do fósforo empregado via fertilizante na semeadura da soja. As
bactérias quando testadas em laboratório, apresentaram formação de halo de
solubilização em meio liquido, onde a bactérias Bacillus subtillis foi classificada
como média biosolubilizadora de fósforo, e as bactérias Bacillus subtillis, Bacillus
megaterium e Pseudomonas fluorescens, classificadas com baixo potencial de
biosolubilização. | por |
dc.contributor.advisor1 | Martin, Thomas Newton | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/6293291442552572 | por |
dc.contributor.advisor-co1 | Marchesan, Ênio | |
dc.contributor.referee1 | Sanes, Fernanda San Martins | |
dc.contributor.referee2 | Brum, Marcos da Silva | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/8034702878660944 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Agronomia | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Agronomia | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Rurais | por |