dc.creator | Marchioro, Alexandro | |
dc.date.accessioned | 2023-03-17T15:38:50Z | |
dc.date.available | 2023-03-17T15:38:50Z | |
dc.date.issued | 2012-07-27 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/28267 | |
dc.description.abstract | Several studies have related the problems with the health of poultry production with
poisoning resulting from ingestion of aflatoxins. However, there is a need to conduct further
research to deepen knowledge of the effects of aflatoxin on the systems involved in digestion
and utilization of the diet ingredients, with this, the objective of this study was to evaluate the
effects of aflatoxin weekly on the activity of digestive enzymes (α-amylase, lipase and
trypsin) in the pancreas, zootechnical parameters at the end of each stage of production and
histology of pancreas of broilers intoxicated for 42 days of experiment. For this, we used
1080 broiler chicks, the Cobb males, 1 day old. Was completely randomized experimental
design, in which the birds were divided into four treatments with 18 replications. Each
replication consisted of 15 birds, totaling 270 animals per treatment. The treatments were
defined as the concentration of added dietary aflatoxin: T1 = 0 mg / kg of aflatoxin in feed,
T2 = 0.7 mg / kg of aflatoxin in feed; T3 = 1.7 mg / kg of aflatoxin in feed and T4 = 2.8 mg /
kg of aflatoxin in feed. The samples of the pancreas were performed in a bird each repetition,
chosen at random, at 7, 14, 21, 28, 35 and 42 days, totaling eighteen birds per treatment. The
pancreas of each bird was homogenized with distilled water, frozen in liquid nitrogen,
lyophilized and stored at -20 °C. Feed intake, body weight and feed conversion were
measured at 21, 35 and 42 of the experiment. Fragments of pancreas of 6 birds from each
treatment were collected at 42 days of age, maintained in 10% formalin for histopathological
evaluation. The inclusion of aflatoxins in the diet caused a significant increase in the activities
of the enzymes α-amylase and lipase in treatments T3 and T4. The specific activity of trypsin
only significant difference in treatment T4. Aflatoxins induced negative effect on live
performance, as well as histopathological changes affecting the exocrine pancreas of birds.
The pancreatic enzymes play a crucial role in digestion and absorption of ingested
macromolecules, so the influence on the activity of these enzymes caused by aflatoxins
directly affects the digestibility of the diet leading to losses in productivity of animals. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Micotoxinas | por |
dc.subject | α-amilase | por |
dc.subject | Lipase | por |
dc.subject | Tripsina | por |
dc.subject | Atividade enzimática | por |
dc.subject | Aves | por |
dc.subject | Mycotoxins | eng |
dc.subject | α-amylase | eng |
dc.subject | Trypsin | eng |
dc.subject | Poultry | eng |
dc.title | Efeitos das aflatoxinas no pâncreas exócrino e desempenho de frangos de corte | por |
dc.title.alternative | Effects of aflatoxins in the exocrine pancreas and performance of broiler chickens | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | Vários estudos relacionam os problemas com a saúde de aves de produção com as
intoxicações decorrentes da ingestão de aflatoxinas. Porém, tem-se a necessidade da
realização de pesquisas que aprofundem ainda mais o conhecimento dos efeitos das
aflatoxinas sobre os sistemas envolvidos na digestão e no aproveitamento dos ingredientes das
dietas, com isso, o objetivo desse trabalho, foi avaliar semanalmente os efeitos das aflatoxinas
sobre a atividade das enzimas digestivas (α-amilase, lipase e tripsina) no pâncreas, parâmetros
zootécnicos ao final de cada fase de produção e histologia do pâncreas de frangos de corte
intoxicados aos 42 dias de experimento. Para tanto, foram utilizados 1080 pintos de corte, da
linhagem Cobb, machos, de 1 dia de idade. Foi empregado delineamento experimental
totalmente casualizado, no qual as aves foram divididas em quatro tratamentos com 18
repetições. Cada repetição foi composta por 15 aves, totalizando 270 animais por tratamento.
Os tratamentos foram definidos conforme a concentração de aflatoxinas adicionadas na dieta:
T1=0 mg/kg de aflatoxinas na ração; T2=0,7 mg/kg de aflatoxinas na ração; T3=1,7 mg/kg de
aflatoxinas na ração e T4=2,8 mg/kg de aflatoxinas na ração. As coletas dos pâncreas foram
realizadas em uma ave de cada repetição, escolhida ao acaso, aos 7, 14, 21, 28, 35 e 42 dias de
idade, totalizando dezoito aves de cada tratamento. O pâncreas de cada ave foi
homogeneizado com água destilada, congelado em nitrogênio líquido, liofilizado e
armazenado a -20 °C. O consumo de ração, peso corporal e conversão alimentar foram
mensurados aos 21, 35 e 42 de experimento. Fragmentos de pâncreas de 6 aves de cada
tratamento foram coletados aos 42 dias de idade, mantidos em formol 10% para avaliação
histopatológica. A inclusão de aflatoxinas na dieta promoveu um aumento significativo nas
atividades das enzimas lipase e α-amilase nos tratamentos T3 e T4. A atividade específica de
tripsina apresentou diferença significativa somente no tratamento T4. As aflatoxinas
induziram efeito negativo sobre o desempenho zootécnico, bem como alterações
histopatológicas comprometendo o pâncreas exócrino das aves. As enzimas pancreáticas
desempenham um papel crucial na digestão e absorção de macromoléculas ingeridas, portanto
a influência na atividade dessas enzimas causada pelas aflatoxinas afeta diretamente a
digestibilidade da dieta levando a prejuízos na produtividade dos animais. | por |
dc.contributor.advisor1 | Mallmann, Carlos Augusto | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/5193771213666058 | por |
dc.contributor.advisor-co1 | Mallmann, Carlos Augusto | |
dc.contributor.referee1 | Zanella, Irineo | |
dc.contributor.referee2 | Ribeiro, Deise Helena Baggio | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/7170067736318998 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Medicina Veterinária | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Medicina Veterinária | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::MEDICINA VETERINARIA | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Rurais | por |