dc.creator | Claro, Laura Virgili | |
dc.date.accessioned | 2023-05-03T18:45:49Z | |
dc.date.available | 2023-05-03T18:45:49Z | |
dc.date.issued | 2023-03-17 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/28933 | |
dc.description.abstract | The objective was to understand the practice of Food and Nutritional Surveillance (VAN), with
regard to its organization and operation, according to the perspective of Primary Health Care
(APS) professionals from municipalities in Rio Grande do Sul State, Brazil. This is a descriptive
and exploratory research, with a quantitative and qualitative character. The research included
the creation of an Observatory of Food and Nutrition Surveillance (OVAN) for the
municipalities of RS, after a public call notice was launched on the OVAN website, for sending
reports of experiences by APS professionals from municipalities in Rio Grande do Sul, which
involved the organization and operation of the Food and Nutrition Surveillance, having as a
guiding axis the Care Management and Production Cycle. The experience reports sent were
submitted to a systematization of experiences and a content analysis, respectively. The sample
consisted of 42 reports of experiences developed in 24 municipalities that indicated actions
involving the concentration on the collection of anthropometric data, registration in the
information systems made available by the Unified Health System (SUS), actions aimed at
students within the scope of the school space. In their entirety, the nutritionists were responsible
for carrying out the reports, with greater collaboration from the Community Health Agents in
relation to other health professionals for the development of actions, and intersectoral
articulation with the education departments and the Health at School, Growing Healthy and
Protect Programs (Programas Saúde na Escola, Crescer Saudável e Proteja). The research
showed that given the importance of Food and Nutrition Surveillance in Primary Health Care,
difficulties are identified for its implementation, identified as historical barriers, persisting in
models that centralize the conduction of actions in the nutritionist and in the collection of
anthropometric data, with a focus on in children and in programs that condition the financial
transfer from the achievement of goals, distancing itself from the realization of the vigilance
attitude. | eng |
dc.description.sponsorship | Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado do Rio Grande do Sul - FAPERGS | por |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Vigilância alimentar e nutricional | por |
dc.subject | Qualificação profissional em saúde | por |
dc.subject | Comunicação em saúde | por |
dc.subject | Atenção primária à saúde | por |
dc.subject | Food and nutritional surveillance | eng |
dc.subject | Credentialing | eng |
dc.subject | Health communication | eng |
dc.subject | Primary health care | eng |
dc.title | Organização e operacionalização da vigilância alimentar e nutricional: relatos de experiências de profissionais da atenção primária à saúde | por |
dc.title.alternative | Organization and operationalization of food and nutritional surveillance: experience reports of primary health care professionals | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | O objetivo foi compreender a prática de Vigilância Alimentar e Nutricional (VAN), no que
concerne à sua organização e operacionalização, segundo a visão de profissionais da Atenção
Primária à Saúde (APS) de municípios do Rio Grande do Sul (RS). Trata-se de uma pesquisa
descritiva e exploratória, de caráter quanti-qualitativa. A pesquisa contemplou a criação de um
Observatório de Vigilância Alimentar e Nutricional (OVAN) para os municípios do RS, após
foi lançado um edital de chamada pública no site do OVAN, para envio de relatos de
experiências por profissionais da APS de municípios do Rio Grande do Sul, que envolveram a
organização e operacionalização da Vigilância Alimentar e Nutricional tendo como eixo
norteador o Ciclo de Gestão e Produção do Cuidado. Os relatos de experiências enviados, foram
submetidos a uma sistematização de experiências e uma análise de conteúdo, respectivamente.
A amostra foi constituída por 42 relatos de experiências desenvolvidos em 24 municípios que
indicaram ações que envolvem a concentração na coleta de dados antropométricos, registro nos
sistemas de informação disponibilizados pelo SUS, ações direcionadas a escolares no âmbito
do espaço escolar. Em sua integralidade, as nutricionistas foram as responsáveis pela execução
dos relatos, com maior colaboração dos Agentes Comunitários de Saúde em relação aos demais
profissionais de saúde para o desenvolvimento das ações, e articulação intersetorial com as
secretarias de educação e com os Programas Saúde na Escola, Crescer Saudável e Proteja. A
pesquisa demonstrou que diante da importância da Vigilância Alimentar e Nutricional na
Atenção Primária à Saúde, são identificadas dificuldades para sua execução, apontadas como
barreiras históricas, persistindo em modelos que centralizam a condução das ações no
nutricionista e na coleta de dados antropométricos, com foco nas crianças e em programas que
condicionam o repasse financeiro a partir do alcance de metas, distanciando-se da realização da
atitude de vigilância. | por |
dc.contributor.advisor1 | Kirsten, Vanessa Ramos | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/3910334578555570 | por |
dc.contributor.referee1 | Vitorino, Santuzza Arreguy Silva | |
dc.contributor.referee2 | Almeida, Lana Carneiro | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/1165508243129609 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Ciências da Saúde | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Gerontologia | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Educação Física e Desportos | por |