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dc.creatorRillo, Letícia Carpes da Costa
dc.date.accessioned2023-11-16T13:46:21Z
dc.date.available2023-11-16T13:46:21Z
dc.date.issued2023-10-31
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufsm.br/handle/1/30512
dc.description.abstractThe diversity of the Brazilian cultural heritage surpasses the listed buildings and the material goods. They are intensified by the traditions of popular life with their identity manifestations about the collective ways of doing, culturally transmitted from generation to generation through memory. And the gastronomy in its campeira typology is one of them, present in the resorts of southern Brazil. The main objective of this work is to identify and externalize the knowledge and practices, practiced in the old resorts of São Borja – RS; as well as recognizing the customs and cultural habits of eating campeiros; identify the records found about the gastronomy and cultural eating habits present and preserved in the resorts; present written and oral records found about the cultural eating habits of Campeiros, practiced in the old resorts of São Borja-RS; to value and preserve the cultural eating habits, as well as the evolution of the campeira gastronomy presented in the old resorts. For the present research, the methodology used was descriptive and exploratory, of qualitative type and the research, bibliographic and field procedures where for data collection semi-structured interviews of direct contact were carried out, and the data were recorded, for later use, with open questions that allowed the interviewees freedom to expose their memories and memories that they considered opportune, were related to the practice of campeira cuisine developed in the resorts of southern Brazil, with delimitation in the municipality of São Borja-RS, about the knowledge and actions of yesteryear, which remain alive to the present day. As a final product, a book was elaborated, with historical-cultural content containing the cultural eating habits, as well as the preparations and methods of preparation practiced in the old resorts of São Borja - RS, collected in the interviews with its characters, being a repository of consultations, which will be made available to interested readers, in the Ergological Museum of the Estancia and in the library of UFSM. The presentation of peculiar recipes of the so-called resorts, aims to preserve, for future generations, the origins, the ingredients and the know-how of this gastronomic cultural heritage of the gaucho resorts. This production sought to safeguard the recognition of eating practices and habits; the preservation of a culture that transcends time and permeates generations; and the valuation of intangible cultural and patrimonial assets, which identify and belong to such a culture.eng
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal de Santa Mariapor
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectCulinária campeirapor
dc.subjectEstânciaspor
dc.subjectPatrimôniopor
dc.subjectCulturapor
dc.subjectCampeira gastronomyeng
dc.subjectResortseng
dc.subjectCultureeng
dc.subjectIdentityeng
dc.subjectMemoryeng
dc.titleA culinária campeira nas antigas estâncias de São Borja - RSpor
dc.title.alternativeThe campeira cuisine in the old estancies of São Borja - RSeng
dc.typeDissertaçãopor
dc.description.resumoA diversidade do patrimônio cultural brasileiro supera as edificações tombadas e os bens materiais. Intensificam-se pelas tradições da vida popular com suas manifestações identitárias sobre os modos de fazeres coletivos, transmitidos culturalmente de geração a geração através da memória. E a culinária em sua tipologia campeira é um deles, presente nas estâncias do sul do Brasil. O objetivo principal deste trabalho é analisar os saberes e fazeres, praticados nas antigas estâncias de São Borja–RS, bem como apresentar os costumes e hábitos culturais alimentares campeiros; registrar os saberes e fazeres da culinária campeira desenvolvida nas antigas estâncias de São Borja–RS; conhecer os hábitos culturais alimentares antigos apresentados nas propriedades visitadas; elaborar um produto em formato de livro, para salvaguardar às próximas gerações, suas raízes telúricas. Para a presente pesquisa, a metodologia aplicada foi descritiva e exploratória, de abordagem qualitativa e os procedimentos de pesquisa bibliográfica e de campo, com coleta de dados através de entrevistas de contato direto, que foram relacionadas à prática da culinária campeira desenvolvida nas estâncias, acerca dos saberes e fazeres de outrora, que se mantêm vivos até os dias atuais. Como produto final, foi elaborado um livro, com conteúdo de preparações e vivências, coletadas nas entrevistas com seus personagens, sendo um repositório de consultas, o qual será disponibilizado para os interessados leitores, no Museu Ergológico da Estância e na biblioteca da UFSM. A apresentação de receitas peculiares das referidas estâncias, tem como objetivo preservar, para as futuras gerações, as origens, os ingredientes e o saber fazer desse patrimônio cultural gastronômico das estâncias gaúchas. Buscou-se com esta produção, o reconhecimento das práticas e hábitos alimentares, a preservação da cultura que transcende o tempo e perpassa as gerações e a valorização dos bens culturais e patrimoniais imateriais, que identificam e pertencem à tal cultura. O presente estudo faz parte da área de concentração História e Patrimônio Cultural, do Programa de Pós-Graduação em Patrimônio Cultural, da Universidade Federal de Santa Maria, na linha de pesquisa História e Patrimônio Cultural.por
dc.contributor.advisor1Costa, Heloísa Helena Fernandes Gonçalves da
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/1346345582705216por
dc.contributor.referee1Ceretta, Caroline Ciliane
dc.contributor.referee2Siqueira, Marianna Pozzatti Martins de
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/4433237856644719por
dc.publisher.countryBrasilpor
dc.publisher.departmentHistóriapor
dc.publisher.initialsUFSMpor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Patrimônio Culturalpor
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS HUMANAS::HISTORIApor
dc.publisher.unidadeCentro de Ciências Sociais e Humanaspor


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