dc.creator | Larentis, Karina Ues | |
dc.date.accessioned | 2023-11-21T15:05:27Z | |
dc.date.available | 2023-11-21T15:05:27Z | |
dc.date.issued | 2023-06-09 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/30599 | |
dc.description.abstract | Brazil is the third largest producer of black beans (Phaseolus vulgaris L.) in the world,
with 60% of its population consuming this legume. During bean cultivation, pesticides
can be used at any stage of development and in any part of the plant. However, due
to their adverse effects on human health, there are growing concerns about the risks
associated with residual exposure to these substances in foods. Consequently, many
countries have established maximum residue limits (MRLs) for pesticides in food.
Analytical monitoring is often performed to determine if residues are present, targeting
food safety, regulation, product liability, quality, research and/or proposed food
labeling. The objective of this work was to evaluate the simple and rapid multi-residue
method for the determination of 85 pesticides in black beans using ultra-performance
liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry (UHPLCMS/MS).The
extraction step was optimized testing the unbuffered (original) and buffered (acetate
and citrate) versions of QuEChERS method. The final extraction step was performed
with 10 g of sample (slurry) and 10 mL of acetonitrile, with the addition of the citrate
QuEChERS salts. The performance of different sorbents for the cleanup step were
evaluated, such as C18, secondary primary amine (PSA) and graphite carbon black
(GCB). The pesticide residue analysis was performed with Acquity UPLCTM liquid
chromatography coupled to a Xevo TQ MS/MS triple quadrupole mass spectrometer
(Waters Corporation, USA) with positive and negative electrospray ionization interface
in multiple selected reaction monitoring (SRM) mode. The chromatographic separation
was performed using an BEH C18 column (50 mm x 2.1 mm, 1.7 µm particle size). The
mobile phase used consisted of (A) water:methanol (98:2, v/v) and (B) methanol:water
(98:2, v/v), both containing 5 mmol L-1 of ammonium formate and formic acid 0.1%
(v/v), with a constant at flow rate of 0.225 mL min-1
. The injection volume was 10 μL
and total run time was 10 min. The results of the accuracy and precision tests,
evaluated at levels of 10, 25 and 50 e 100µg kg-1
(n = 6), proved to be adequate, since
they showed recoveries between 70 and 120%, with RSD ≤ 20% for 85 compounds.
The method LOQs were between 10 and 50 µg kg-1 The results suggest that the
developed method is suitable for the regulatory-purpose analyses of pesticides in black
beans. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Alimentos | por |
dc.subject | Cromatografia | por |
dc.subject | Preparo de amostras | por |
dc.subject | Espectrometria de massas | por |
dc.subject | Food | eng |
dc.subject | Chromatography | eng |
dc.subject | Sample preparation | eng |
dc.subject | Mass spectrometry | eng |
dc.subject | Mass spectrometry | eng |
dc.title | Determinação de resíduos de agrotóxicos em feijão preto empregando método QuEChERS e UHPLC-MS/MS | por |
dc.title.alternative | Development of a multirreside method for determination of pesticides in black beans using modified QuEChERS method and LC-MS/MS | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | O Brasil é o terceiro maior produtor mundial de feijão preto (Phaseolus vulgaris L.)
sendo que 60% de sua população consome esta leguminosa. Durante o cultivo de
feijão, agrotóxicos podem ser utilizados em qualquer etapa de desenvolvimento da
planta. No entanto, devido aos efeitos adversos na saúde humana, há preocupações
crescentes sobre os riscos associados à exposição a estas substâncias em alimentos.
Consequentemente, muitos países estabeleceram limites máximos de resíduos
(LMRs) para agrotóxicos em alimentos. O monitoramento analítico é frequentemente
realizado para determinar se os resíduos estão presentes, visando a segurança
alimentar, regulamentação, responsabilidade do produto, qualidade, pesquisa e/ou
rotulagem de alimentos proposto. O objetivo deste trabalho foi avaliar o método
multirresíduo simples e rápido para a determinação de 85 pesticidas em feijão preto
utilizando cromatografia líquida de ultra performance acoplada à espectrometria de
massas em séries (UHPLCMS/MS). A etapa de extração foi avaliada testando as
versões não tamponada (original) e tamponada (acetato e citrato) do método
QuEChERS. A etapa final de extração foi realizada com 10 g de amostra (slurry) e 10
mL de acetonitrila, com a adição dos sais do método QuEChERS citrato. Avaliou-se o
desempenho de diferentes sorventes para a etapa de limpeza, como C18, amina
primária secundária (PSA) e carvão grafitizado (GCB). A determinação de resíduos
de agrotóxicos foi realizada empregando sistema UHPLC-MS/MS com ionização
eletrospray positiva e negativa no modo de monitoramento de reações selecionadas
(SRM). A separação cromatográfica foi realizada usando uma coluna BEH C18 (50
mm x 2,1 mm, tamanho de partícula de 1,7 µm). A fase móvel utilizada consistiu em
(A) água:metanol (98:2, v/v) e (B) metanol:água (98:2, v/v), ambas contendo 5 mmol
L-1 de formato de amônio e fórmica ácido 0,1% (v/v), com vazão constante de 0,225
mL min-1 . O volume de injeção foi de 10 μL e o tempo total de análise foi de 10 min.
Os resultados dos testes de exatidão e precisão, avaliados nos níveis de 10, 25 e 50
e 100 µg kg-1 (n = 6), mostraram-se adequados, pois apresentaram recuperações
entre 70 e 120%, com RSD ≤ 20% para 85 compostos. Os LOQs do método ficaram
entre 10 e 50 µg kg-1 . Os resultados sugerem que o método desenvolvido é adequado
para análises de resíduos de agrotóxicos em feijão preto. | por |
dc.contributor.advisor1 | Prestes, Osmar Damian | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/9632234955509028 | por |
dc.contributor.referee1 | Santos, Eliane Pereira dos | |
dc.contributor.referee2 | Kemmerich, Magali | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/1292851993212774 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Química | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Química | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICA | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Naturais e Exatas | por |