dc.creator | Souza, Alessandra | |
dc.date.accessioned | 2023-12-20T17:26:32Z | |
dc.date.available | 2023-12-20T17:26:32Z | |
dc.date.issued | 2023-08-30 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/30913 | |
dc.description.abstract | The SARS-CoV-2 (COVID-19) pandemic has affected the functioning of several marketing
models in Brazil and worldwide. According to the Brazilian Institute of Geography (IBGE), of
the 3.2 million companies operating in the first half of August 2020, 38.6% indicated that the
pandemic significantly affected their results. One of the marketing models affected by the
pandemic was the Ana Primavesi Fair, which is an organic fair that sells agroecological
products. Faced with this new reality, it was asked: What were the changes that occurred in the
relations between farmers and consumers of the Ana Primavesi Fair, resulting from the SARSCoV-2 (COVID-19) pandemic. It was possible to identify in the speech of farmers and
consumers that there were changes in the fair, such as: change of location, concern with sanitary
measures and distancing of people inside the fair. The dynamics between farmer and consumer
were understood as positive, because the relations were closer between them. The differences
between conventional and organic agriculture were analyzed, and the contrast between both
was observed. The difficulties of farmers during the pandemic period have been identified in a
variety of ways, such as the change of the market location and the fear of consumers going to
the fair at the beginning of the pandemic. It was possible to understand the new relationships
between farmer and consumer, because several customers knew the fair through social
networks. | eng |
dc.description.sponsorship | Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPES | por |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Pandemia | por |
dc.subject | Agricultores | por |
dc.subject | Covid-19 | por |
dc.subject | Agricultura orgânica | por |
dc.subject | Pandemic | eng |
dc.subject | Farmers | eng |
dc.subject | Organic farming | eng |
dc.title | As transformações da feira Ana Primavesi, em Santa Maria/RS, em decorrência da pandemia do SARS-CoV-2 (Covid-19) | por |
dc.title.alternative | The transformations of the Ana Primavesi fair, in Santa Maria/RS, due to the SARS-CoV-2 pandemic (Covid-19) | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | A Pandemia da SARS-CoV-2 (COVID-19) afetou o funcionamento de vários modelos de
comercialização no Brasil e no mundo. Segundo o Instituto Brasileiro de Geografia (IBGE),
das 3,2 milhões de empresas em funcionamento na primeira quinzena de agosto de 2020, 38,6%
indicaram que a pandemia afetou significativamente seus resultados. Um dos modelos de
comercialização afetados pela pandemia foi a Feira Ana Primavesi, que é uma feira orgânica
que comercializa produtos agroecológicos. Diante desta nova realidade questionou-se: Quais
foram as modificações ocorridas nas relações entre agricultores e consumidores da Feira Ana
Primavesi, decorrentes da pandemia da SARS-CoV-2 (COVID-19). Foi possível identificar na
fala dos agricultores e consumidores que houve modificações na feira, tais como: mudança de
local, preocupação com as medidas sanitárias e distanciamento de pessoas dentro dela.
Compreendeu-se as dinâmicas entre agricultor e consumidor como positivas, pois as relações
foram de maior aproximação entre eles. Analisou-se as diferenças de agricultura convencional
e agricultura orgânica, podendo observar a contraposição entre ambas. As dificuldades dos
agricultores durante o período de pandemia foram identificadas nos mais diversos motivos, tais
como a troca do local da feira e o medo dos consumidores de ir a feira no começo da pandemia.
Foi possível entender as novas relações entre agricultor e consumidor, pois vários clientes
conheceram a feira por meio de rede sociais. | por |
dc.contributor.advisor1 | David, Cesar De | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/2003244296217013 | por |
dc.contributor.referee1 | Becker, Elsbeth Léia Spode | |
dc.contributor.referee2 | Fontana, Cleder | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/9839169522949475 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Geografia | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Geografia | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::GEOGRAFIA | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Naturais e Exatas | por |