dc.creator | Schmitt, Odair José | |
dc.date.accessioned | 2019-02-13T13:57:58Z | |
dc.date.available | 2019-02-13T13:57:58Z | |
dc.date.issued | 2018-07-30 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/15626 | |
dc.description.abstract | The objective of this work was to make a diagnosis of copper content in soils nowadays used for horticultural crops in different regions of Rio Grande do Sul state, to infer about its potential environmental contamination, its potential toxicity on morphological, physiological, biochemical and growth parameters of beet and cabbage plants, and health risks associated with the consumption of these vegetables. Soils were sampled for determinations of soluble, available and total Cu levels in protected cultivation (CP), open field (CA) and non-anthropogenic (CN) areas (Study1). To determine Cu accumulation in different tissues of beet and cabbage plants and its potential toxicity , two experiments were carried out using a soiless experimental set-up with nutrient solutions containing Cu concentrations of 0,02; 0.27; 0.52; 0.77 and 1.02 mg Cu L-1 (Study 2) and 0.00; 0.52; 1.02; 1.52; 2.02 and 2.52 mg Cu L-1 (Study 3). The Cu contents in soil solution, available and total fractions in areas of CA and CP were higher than in CN. The Cu contents in shoot tissues of both species and in beet taproots increased with Cu concentrations in the nutrient solution, reaching phytotoxic levels. Health risks might face from in natura consumption of beet taproots and cabbage. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Hortaliças | por |
dc.subject | Cultivo protegido | por |
dc.subject | Metais pesados | por |
dc.subject | Beta vulgaris L | por |
dc.subject | Brassica olearaceae var | por |
dc.subject | Capitata | por |
dc.subject | Vegetables | eng |
dc.subject | Protected cultive | eng |
dc.subject | Heavy metals | eng |
dc.title | Cobre em solos cultivados com hortaliças no Rio Grande do Sul e efeitos de concentrações em plantas de beterraba e repolho | por |
dc.title.alternative | Copper in soils cultivated with vegetables in Rio Grande do Sul and effects of concentrations on beet and cabbage plants | eng |
dc.type | Tese | por |
dc.description.resumo | O presente trabalho objetivou diagnosticar os teores de cobre presentes em solos de áreas de cultivo de hortaliças em diferentes regiões do estado do Rio Grande do Sul, inferir sobre o potencial de contaminação ambiental, estimar o potencial de toxidez do Cu sobre parâmetros morfológicos, fisiológicos, bioquímicos e no crescimento de plantas de beterraba e repolho e também o risco a saúde humana associado ao consumo destas hortaliças. Os solos foram amostrados para determinar os teores de Cu solúvel, disponível e total em áreas sob cultivo protegido (CP), cultivo a campo aberto (CA) e em área não antropizada (CN) (Estudo 1). Para a determinação do acúmulo de Cu nos tecidos de plantas de beterraba e repolho e seu potencial de toxidez, dois experimentos foram realizados empregando um sistema sem solo com soluções nutritivas contendo concentrações de Cu de 0,02; 0,27; 0,52; 0,77 e 1,02 mg Cu L-1 (Estudo 2) e de 0,00; 0,52; 1,02; 1,52; 2,02 e 2,52 mg Cu L-1 (Estudo 3). Os teores de Cu na solução do solo, na fração disponível e total em áreas de CA e CP foram maiores em relação a CN. Os teores de Cu presentes nos diferentes tecidos da parte aérea de ambas as espécies e nas raízes tuberosas da beterraba aumentaram com as concentrações de Cu da solução nutritiva, atingindo níveis fitotóxicos. Pode haver riscos a saúde humana a partir do consumo in natura de raízes tuberosas de beterraba e de cabeças de repolho. | por |
dc.contributor.advisor1 | Andriolo, Jeronimo Luiz | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/2272742484721758 | por |
dc.contributor.referee1 | Lourenzi, Cledimar Rogério | |
dc.contributor.referee1Lattes | http://lattes.cnpq.br/4740156130095122 | por |
dc.contributor.referee2 | Girotto, Eduardo | |
dc.contributor.referee2Lattes | http://lattes.cnpq.br/7875783414379102 | por |
dc.contributor.referee3 | Vieira, Renan Costa Beber | |
dc.contributor.referee3Lattes | http://lattes.cnpq.br/1651666796110191 | por |
dc.contributor.referee4 | Backes, Fernanda Alice Antonello Londero | |
dc.contributor.referee4Lattes | http://lattes.cnpq.br/1501573193830736 | por |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/9008619739186173 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Agronomia | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Agronomia | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Rurais | por |