dc.creator | Grellmann, Janaina Rubia | |
dc.date.accessioned | 2023-01-05T12:11:45Z | |
dc.date.available | 2023-01-05T12:11:45Z | |
dc.date.issued | 2022-11-30 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/27497 | |
dc.description.abstract | The cuisine of a certain place is fundamental for the cultural identity of the society. In this
way, teaching about culture should not be limited to history, but contemplate heritage,
tangible and intangible, to preserve the origin, and can be applied in an interdisciplinary way.
Thus, the present work starts from the idea of the preliminary project inserted in the Geopark,
which includes the area of Quarta Colônia, in the central region of the state of Rio Grande do
Sul. Inserted in the teaching profession, the author of the present study came to understand
many movements, opening several questions about this place, inserted in the field of
investigation. Considering the importance of preserving the local cuisine, it is necessary to
preserve it with the heritage, supporting the objects used for teaching the culture of the region,
including gastronomy. Thus, the objective of the present study is to analyze the gastronomy of
the Quarta Colônia region and understand how it can be worked in kindergarten schools, in
the municipality of São João do Polêsine, through studies related to the objects. This is
exploratory qualitative research, where bibliographical research and interviews will be used to
substantiate and elaborate a booklet for the preservation of gastronomy in early childhood
education. The results indicate that the cuisine promoted by Italian immigrants has undergone
several adaptations, however, they do not erase the identity of the cuisine, with the
appreciation of cultural roots. It is concluded that gastronomy must be preserved from
material and immaterial heritage, and that the booklet is a type of didactic support that,
dedicated to children's education, collaborates with students' learning about their cultural roots, promoting cultural appreciation. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Culinária local | por |
dc.subject | Educação infantil | por |
dc.subject | Patrimônio material e imaterial | por |
dc.subject | Valorização gastronômica | por |
dc.subject | Italian cuisine | eng |
dc.subject | Child education | eng |
dc.subject | Material and intangible heritage | eng |
dc.subject | Gastronomic appreciation | eng |
dc.title | Patrimônio regional: a criação de uma cartilha para valorização da gastronomia de São João do Polêsine – RS | por |
dc.title.alternative | Regional heritage: the creation of a booklet for valuing the gastronomy of São João de Polêsine – RS | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | A culinária de determinado local é fundamental para a identidade cultural da sociedade. Desse
modo, o ensino sobre a cultura não deve limitar-se à história, mas contemplar o patrimônio,
material e imaterial, para preservar a origem, podendo ser aplicada de maneira interdisciplinar.
Assim, o presente trabalho parte da ideia do anteprojeto inserido no Geoparque, que
contempla a área da Quarta Colônia, na região centro do estado do Rio Grande do Sul.
Inserida no ofício docente, a autora do presente estudo passou a entender muitos movimentos,
abrindo questões diversas sobre esse local, inserido no campo de investigação. Considerando
a importância da preservação da culinária local, faz-se necessário preservá-lo com o
patrimônio, fundamentando os objetos utilizados para o ensino da cultura da região, inclusive,
a gastronômica. Desse modo, o objetivo do presente estudo é analisar a gastronomia da região
da Quarta Colônia e compreender como essa pode ser trabalhada em escolas de educação
infantil, no município de São João do Polêsine, através de estudos relacionados aos objetos.
Trata-se de uma pesquisa qualitativa de caráter exploratório, onde, será utilizado a pesquisa
bibliográfica e entrevistas para fundamentar e elaborar uma cartilha para a preservação da
gastronomia na educação infantil. Os resultados indicam que a gastronomia fomentada pelos
imigrantes italianos, sofreram diversas adaptações, porém, não apagam a identidade da
culinária, havendo a valorização das raízes culturais. Conclui-se que, a gastronomia deve ser
preservada a partir do patrimônio material e imaterial, e que a cartilha é um tipo de suporte
didático que, dedicado ao ensino infantil, colabora com o aprendizado dos alunos sobre suas
raízes culturais, fomentando a valorização cultural. | por |
dc.contributor.advisor1 | Soares, André Luís Ramos | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/4984779171371127 | por |
dc.contributor.referee1 | Cerreta, Caroline Ciliane | |
dc.contributor.referee2 | Neetzow, Anselmo Alves | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/4350863715861898 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | História | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Patrimônio Cultural | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::HISTORIA | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Sociais e Humanas | por |