dc.creator | Buriol, Dilce Maria Stochero | |
dc.date.accessioned | 2023-03-15T12:02:53Z | |
dc.date.available | 2023-03-15T12:02:53Z | |
dc.date.issued | 2023-01-31 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/28197 | |
dc.description.abstract | The city of São João do Polêsine is a municipality located in the central part of the
Jacuí Valley, in the central region of the state of Rio Grande do Sul, 45 kilometers from
Santa Maria. Religiosity, gastronomy and other elements especially linked to the
culture of Italian immigrants can be observed in several places in the city, as the
municipality belongs to the territory of the former Fourth Imperial Colony of Italian
Immigration created in RS. Today, this municipality is part of the Quarta Colônia
Municipal Sustainable Development Consortium and its territory belongs, due to the
paleontological fossils, to the Quarta Colônia Geopark. With this, this work was carried
out with the intention of presenting a teaching program on Heritage Education working
with the appreciation and preservation of the gastronomic culture from the tradition of
Italian immigrants in the municipality of São João do Polêsine - RS. From this, a
notebook was produced with traditional recipes from the region, a product that serves
as teaching material in schools and in tourism promotion. From the collection of recipes
with the community, they were applied in class with the reproduction of recipes in
practices with students from the Municipal Elementary School La Salle and the
Municipal Elementary School Pedro Paulo Pradella. At the end of the work it was
concluded that from what was studied one can have another vision about what Cultural
Heritage is, as it does not refer only to old material things, but the memories of
knowledge and practices that also have historical significance and are elements
local/regional identities. Therefore, the dissertation is inserted in the Area of
Concentration and in the Line of Research of History and Cultural Heritage of the
Professional Master's Degree of the Program in Cultural Heritage of UFSM. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Gastronomia | por |
dc.subject | Patrimônio cultural | por |
dc.subject | São João do Polêsine | por |
dc.subject | Quarta Colônia | por |
dc.subject | Gastronomy | eng |
dc.subject | Cultural heritage | eng |
dc.title | Saberes, fazeres e educação patrimonial: a gastronomia na escola | por |
dc.title.alternative | Knowledge, doings and heritage education: gastronomy in school | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | A cidade de São João do Polêsine é um município localizado na parte central do Vale
do Jacuí, região central do estado do Rio Grande do Sul, a 45 quilômetros de Santa
Maria. A religiosidade, a gastronomia e demais elementos especialmente vinculados
a cultura dos imigrantes italianos podem ser observados em vários lugares da cidade,
pois o município pertence ao território da antiga Quarta Colônia Imperial de Imigração
Italiana criada no RS. Hoje, este município integra o Consórcio Municipal de
Desenvolvimento Sustentável da Quarta Colônia e o seu território pertence, em função
dos fósseis paleontológicos, ao Geoparque Quarta Colônia. Com isso, este trabalho
foi realizado com o intuito de apresentar um programa de ensino sobre a Educação
Patrimonial trabalhando com a valorização e preservação da cultura gastronômica
proveniente da tradição dos imigrantes italianos do município de São João do Polêsine
– RS. A partir disso, produzimos um caderno com receitas tradicionais da região,
produto que serve como material de ensino nas escolas e na divulgação turística. A
partir do levantamento das receitas junto à comunidade, as mesmas foram aplicadas
em aula com a reprodução das receitas em práticas com os alunos da Escola
Municipal de Ensino Fundamental La Salle e da Escola Municipal de Ensino
Fundamental Pedro Paulo Pradella. Ao fim do trabalho concluimos que a partir do que
foi estudado podese ter outra visão sobre o que é Patrimônio Cultural, pois não se
refere somente a coisas materiais antigas, mas as memorias dos saberes e fazeres
que também possuem significado histórico e são elementos identitários
locais/regionais. Assim sendo, a dissertação está inserida na Área de Concentração
e na Linha de Pesquisa de História e Patrimônio Cultural do Mestrado Profissional do
Programa de Pós-Graduação em Patrimônio Cultural da UFSM. | por |
dc.contributor.advisor1 | Padoin, Maria Medianeira | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/7863155517478900 | por |
dc.contributor.referee1 | Borin, Marta Rosa | |
dc.contributor.referee2 | López, Eduardo Ramón Palermo | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/5022523888168435 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | História | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Patrimônio Cultural | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::HISTORIA | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Sociais e Humanas | por |