dc.creator | Silva, Maurício Dalla Costa Rodrigues da | |
dc.date.accessioned | 2023-05-15T18:08:40Z | |
dc.date.available | 2023-05-15T18:08:40Z | |
dc.date.issued | 2023-04-14 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/29089 | |
dc.description.abstract | The vegetable oil refining process generates residues that can be reused to recover
compounds with high-added value. The deodorized distillates are a source for the
recovery of vitamin E, phytosterols, and squalene. Among the operations used in the
recovery of these compounds, molecular distillation stands out due to the lower
degradation of bioactive compounds. However, preliminary steps of chemical
modification of some components must be carried out to improve the separation process.
In this sense, the work proposed here aimed to study the recovery of compounds with a
high-added value from deodorized distillates through the application of the combined
process of esterification-molecular distillation. Additionally, the study presented here
aimed at valuing this type of residue, evaluating variations in phytonutrient content
throughout the esterification stages and the improvements obtained in the molecular
distillation process as a function of esterification. The deodorized distillates used in this
study come from semi-continuous (DD) and continuous (PFAD) deodorization processes.
The determination of best conditions to carry out the esterification of free fatty acids
present in the residues were determined using rotational central composite design
(DCCR), taking into account the conversion of free fatty acids and the amount of
phytonutrients at the end of the reaction. The best conditions to conduct DD esterification
were 3% m m-1 H2SO4, 2:1 methanol-free fatty acid molar ratio, and 214 min. For the
PFAD, the best conditions were 2% m m-1
of H2SO4, 10:1 methanol-free fatty acids molar
ratio, and 213 min. In both residues, it was possible to obtain conditions that aligned the
higher conversion of free fatty acids (90% for DD and 98% for PFAD) with a lower loss
of evaluated phytonutrients (approximately 3% for both residues). Furthermore, the
experimental validation showed that the results obtained showed good reproducibility.
Performing esterification substantially improved the separation of phytonutrients by
molecular distillation, with pronounced increases in enrichment factors (145-939%) being
obtained in the residue streams for the evaluated phytonutrients. Thus, based on the results
obtained, it is concluded that the combination esterification-molecular distillation is a
promising route for the recovery of compounds with high added value from residues
arising from the deodorization of vegetable oils. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Valorização de resíduos | por |
dc.subject | Desodorização | por |
dc.subject | Esqualeno | por |
dc.subject | Fitoesteróis | por |
dc.subject | Vitamina E | por |
dc.subject | Waste valorization | eng |
dc.subject | Deodorization | eng |
dc.subject | Squalene | eng |
dc.subject | Phytosterols | eng |
dc.subject | Vitamin E | eng |
dc.title | Recuperação de compostos bioativos de resíduos oriundos do processamento de óleos vegetais por meio da aplicação do processo combinado de esterificação-destilação molecular | por |
dc.title.alternative | Recovery of bioactive compounds from vegetable oils processing wastes through application of combined process of esterification-molecular distillation | eng |
dc.type | Tese | por |
dc.description.resumo | O processo de refino de óleos vegetais gera resíduos que podem ser reaproveitados para
a recuperação de compostos de alto valor agregado. Os destilados desodorizados
constituem uma fonte para a recuperação de vitamina E, fitoesteróis e esqualeno. Dentre
as operações utilizadas na recuperação desses compostos, destaca-se a destilação
molecular em função da menor degradação dos compostos bioativos. No entanto, etapas
preliminares de modificação química de alguns componentes devem ser realizadas para
melhorar o processo de separação. Nesse sentido, o trabalho aqui proposto teve por
objetivo realizar o estudo da recuperação de compostos de alto valor agregado de
destilados desodorizados por meio da aplicação do processo combinado de esterificaçãodestilação molecular. Adicionalmente, o estudo aqui apresentado almejou a valorização
desse tipo de resíduo, avaliando as variações no teor de fitonutrientes ao longo das etapas
de esterificação e as melhorias obtidas no processo de destilação molecular em função da
esterificação. Os destilados desodorizados utilizados nesse estudo são oriundos de
processos de desodorização semicontínua (DD) e contínua (PFAD). A determinação das
melhores condições para realizar a esterificação dos ácidos graxos livres presentes nos
resíduos foram determinadas utilizando delineamento composto central rotacional
(DCCR), levando em consideração a conversão dos ácidos graxos livres e a quantidade
de fitonutrientes ao final da reação. As melhores condições para conduzir a esterificação
do DD foram de 3% m m-1
de H2SO4, razão molar de 2:1 metanol-ácidos graxos livres e
214 min. Já para o PFAD as melhores condições foram de 2% m m-1
de H2SO4, razão
molar de 10:1 metanol-ácidos graxos livres e 213 min. Em ambos os resíduos foi possível
obter condições que alinhassem a maior conversão dos ácidos graxos livres (90% para o
DD e 98% para o PFAD) com uma menor perda dos fitonutrientes avaliados
(aproximadamente 3% para ambos os resíduos). Ademais, a validação experimental
mostrou que os resultados obtidos apresentaram boa reprodutibilidade. A realização da
esterificação melhorou substancialmente a separação dos fitonutrientes por destilação
molecular, sendo obtidos aumentos expressivos nos fatores de enriquecimento (145-
939%) nas correntes de resíduo para os fitonutrientes avaliados. Dessa forma, com base
nos resultados obtidos, conclui-se que a combinação esterificação-destilação molecular é
uma rota promissora para a recuperação de compostos de alto valor agregado de resíduos
oriundos da desodorização de óleos vegetais. | por |
dc.contributor.advisor1 | Bertuol, Daniel Assumpção | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/7979212992364682 | por |
dc.contributor.advisor-co1 | Ballus, Cristiano Augusto | |
dc.contributor.referee1 | Calgaro, Camila Ottonelli | |
dc.contributor.referee2 | Tanabe, Eduardo Hiromitsu | |
dc.contributor.referee3 | Muniz, Ana Rosa Costa | |
dc.contributor.referee4 | Silveira, Christian Luiz da | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/0791955391648100 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Engenharia Química | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Engenharia Química | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA QUIMICA | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Tecnologia | por |