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dc.creatorLanferdini, Eloiza
dc.date.accessioned2017-06-14
dc.date.available2017-06-14
dc.date.issued2012-02-16
dc.identifier.citationLANFERDINI, Eloiza. Different nutritional levels to male pigs: animal performance and carcass and meat quality. 2012. 74 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, 2012.por
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufsm.br/handle/1/10782
dc.description.abstractThe study was carried out to evaluate the performance and carcass and meat quality of surgically castrated, entire male/immunocastrated pigs fed with diets containing different levels of amino acids and energy with or without ractopamine. Seventy two pigs (surgically castrated and entire male/immunocastrated pigs) with average initial weight of 20 kg were used. The animals were distributed in a completely randomized experimental design with four treatments (T1 - surgically castrated pigs fed control diet; T2 - entire male/immunocastrated pigs fed control diet; T3 - entire male/immunocastrated pigs fed control diet + 3% amino acids and energy and T4 - entire male/immunocastrated pigs fed control diet + 5% amino acids and energy), with six replications, and three animals as an experimental unit. The second dose of immunocastration vaccine occurred 28 days before slaughter, at this time 5 ppm of ractopamine was added to the diet of half of the experimental units for each treatment. Twenty four animals were slaughtered (one per experimental unit) selected by experimental unit s average weight. The entire male pigs had feed intake 11% lower (P<0.05) and feed conversion 16% better (P<0.05) compared to surgically castrated. Supplementation with 5% of amino acids and energy reduced (P<0.05) at 6.9% the feed intake and improved (P<0.05) at 3.0% the feed conversion of entire male pigs. Immunocastrated pigs supplemented with 5% of amino acids and energy and 5 ppm ractopamine gained daily 0.13 kg more weight (P<0.05) and feed conversion was 13% better (P<0.05) compared to immunocastrated male pigs fed control diet without ractopamine. The slaughter weight of immunocastrated pigs supplemented with 5% of amino acids and energy was 12% higher (P<0.05) than surgically castrated fed control diet without ractopamine. When don t supplemented with ractopamine, the immunocastrated pigs had carcass yield 5.4% lower (P<0.05) than surgically castrated. Immunocastrated pigs supplemented with 5% of amino acid and energy with ractopamine had higher (P<0.05) weight of the belly and rib and superior value (P<0.05) in color b* (yellow-blue) of meat at 24 hours. Supplementation with 5% of amino acids and energy reduces feed intake, improves feed conversion and slaughter, belly and ribs weight of immunocastrated pigs.eng
dc.description.sponsorshipCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior
dc.formatapplication/pdfpor
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal de Santa Mariapor
dc.rightsAcesso Abertopor
dc.subjectAminoácidospor
dc.subjectEnergiapor
dc.subjectRactopaminapor
dc.subjectSuinoculturapor
dc.subjectAmino acidseng
dc.subjectEnergyeng
dc.subjectRactopamineeng
dc.subjectSwine productioneng
dc.titleDiferentes níveis nutricionais para suínos machos: desempenho animal e qualidade da carcaça e da carnepor
dc.title.alternativeDifferent nutritional levels to male pigs: animal performance and carcass and meat qualityeng
dc.typeDissertaçãopor
dc.description.resumoO trabalho foi realizado para avaliar o desempenho e a qualidade da carcaça e carne de suínos machos castrados, inteiros/imunocastrados alimentados com dietas contendo diferentes níveis de aminoácidos e energia com ou sem ractopamina. Foram utilizados 72 suínos (machos castrados e inteiros/imunocastrados) com peso médio inicial de 20 kg, distribuídos em um delineamento experimental inteiramente casualizado com quatro tratamentos (T1 - suínos machos castrados alimentados com dieta controle; T2 - suínos machos inteiros/imunocastrados alimentados com dieta controle; T3 - suínos machos inteiros/imunocastrados alimentados com dieta controle + 3% aminoácidos e energia e T4 - suínos machos inteiros/imunocastrados alimentados com dieta controle + 5% aminoácidos e energia), seis repetições de três animais por unidade experimental. A segunda dose da vacina de imunocastração foi realizada 28 dias antes do abate. Neste período foram adicionados 5 ppm de ractopamina na dieta de metade das unidades experimentais de cada tratamento. Foram abatidos 24 animais (um/unidade experimental) selecionados pelo peso médio da unidade experimental. Os suínos machos inteiros apresentaram consumo de ração 11% inferior (P<0,05) e conversão alimentar 16% melhor (P<0,05) em relação aos machos castrados. A suplementação com 5% de aminoácidos e energia reduziu (P<0,05) em 6,9% o consumo diário de ração e melhorou (P<0,05) em 3,0% a conversão alimentar de suínos machos inteiros. Suínos machos imunocastrados suplementados com 5% de aminoácidos e energia e 5 ppm de ractopamina ganharam diariamente 0,13 kg de peso a mais (P<0,05) e apresentaram conversão alimentar 13% melhor (P<0,05) em relação aos machos imunocastrados alimentados com a dieta controle sem ractopamina. O peso de abate de suínos machos imunocastrados suplementados com 5% de aminoácidos e energia foi 12% superior (P<0,05) aos machos castrados alimentados com a dieta controle sem ractopamina. Quando não suplementados com ractopamina, os suínos machos imunocastrados apresentaram rendimento de carcaça fria em média 5,4% inferior (P<0,05) aos machos castrados. Suínos machos imunocastrados suplementados com 5% de aminoácidos e energia com ractopamina apresentaram barriga e costela mais (P<0,05) pesados e valor superior (P<0,05) da coloração b* (amarelo-azul) da carne às 24 horas. A suplementação com 5% de aminoácidos e energia reduz o consumo de ração, melhora a conversão alimentar e o peso de abate, de barriga e costela de suínos machos imunocastrados.por
dc.contributor.advisor1Radünz Neto, Joao
dc.contributor.advisor1Latteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4783033E5por
dc.contributor.referee1Zanella, Irineo
dc.contributor.referee1Latteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4788657E9por
dc.contributor.referee2Oliveira, Vladimir de
dc.contributor.referee2Latteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4794884J4por
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/9145277942901954por
dc.publisher.countryBRpor
dc.publisher.departmentZootecniapor
dc.publisher.initialsUFSMpor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Zootecniapor
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIApor


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