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dc.creatorFavaretto, Alana Cristina
dc.date.accessioned2021-07-07T17:33:10Z
dc.date.available2021-07-07T17:33:10Z
dc.date.issued2020-07-30
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufsm.br/handle/1/21330
dc.description.abstractABSTRACT: According to the International Diabetes Federation, Brazil is in the 5th position in the world ranking of people with diabetes with 16.8 million, there is still an estimate that in 2045 the number will increase to 26 million. Nutritional therapy is essential for the treatment and care of diabetes. An individualized approach and nutritional education is necessary for effective nutritional self-control. General objective: To present a metabolic and nutritional profile of patients with type 2 diabetes mellitus treated at a University Hospital in Santa Maria. Methodology: The sample was determined by convenience. The study involved the participation of 57 individuals with type 2 diabetes mellitus who were undergoing treatment at the outpatient clinics of the Hospital Universitário de Santa Maria from October 2018 to May 2019. Data collection was carried out through an interview conducted by researcher to investigate the dietary history through dietary surveys and metabolic profile through the collection of results from the medical records of patients with type 2 diabetes mellitus. Results: The mean time of diabetes was 16.5 ± 10.18 years and there were predominance of females and low education. The average age was between 60 years and 69% used insulin concomitantly with the use of other oral drugs. The mean fasting blood glucose was 169 ± 59 mg / dL and Hba1c 8.68 ± 1.95%. Regarding physical activity, only 3.5% were classified as active. In terms of nutritional status, it is highlighted that 96% were overweight or obese, the average abdominal circumference was 110.6 ± 18.5 c Vitamins A, B9, E and D had inadequacies regarding their consumption, leading to taking into account the estimated values of the Estimated Average Requirement - EAR, when evaluating the; food frequency markers, less than half of the patients reported consuming vegetables and legumes daily. More than 50% said they consume salt and water biscuits at least once a week. Regarding the consumption of whole foods, more than 60% reported never / almost never consuming. Conclusion: It appears that the majority of individuals with type 2 DM consume foods with a high carbohydrate content of rapid absorption, low intake of fiber and vegetables and legumes. In view of the results obtained in the present study, regarding the food consumption of patients with type 2 diabetes mellitus, it is necessary to monitor a trained professional who can develop a diet plan that ensures that these patients have enough information to be able to have an adequate diet.eng
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal de Santa Mariapor
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectDiabetespor
dc.subjectNutriçãopor
dc.subjectAlimentaçãopor
dc.subjectNutritioneng
dc.subjectHealth eatingeng
dc.titlePerfil nutricional de pacientes com diabetes mellitus tipo II frequentadores de um hospital universitário da região centro-oeste do Rio Grande do Sulpor
dc.title.alternativeNutritional profile of patients with type ii mellitus diabetes attenders at a university hospital in the central-west region of Rio Grande do Suleng
dc.typeDissertaçãopor
dc.description.resumoRESUMO: Segundo o International Diabetes Federation o Brasil está na 5° posição no ranking mundial de pessoas com diabetes com 16,8 milhões, existe ainda uma estimativa de que em 2045 o número passe a ser de 26 milhões. A terapia nutricional é fundamental para o tratamento e do cuidado para o diabetes. É necessário uma abordagem individualizada e educação nutricional para autocontrole nutricional efetivo. Objetivo geral: Apresentar um perfil metabólico, nutricional dos pacientes com diabetes mellitus tipo 2 atendidos em um Hospital Universitário de Santa Maria. Metodologia: A amostra foi determinada por conveniência. O estudo contou com a participação de 57 indivíduos com diabetes mellitus tipo 2 e que realizavam tratamento nos ambulatórios do Hospital Universitário de Santa Maria no período de outubro de 2018 a maio de 2019. A coleta de dados foi realizada por meio de uma entrevista conduzida pela pesquisadora para investigação da história dietética por meio de inquéritos alimentares e perfil metabólico através da coleta de resultados dos exames dos prontuários dos pacientes com diabetes mellitus tipo 2. Resultados: O tempo médio de diabetes foi de 16,5 ±10,18 anos e houve predominância do sexo feminino e baixa escolaridade. A média de idade ficou entre 60 anos e 69% faziam uso de insulina concomitante ao uso de outros fármacos orais. A média de glicemia de jejum foi de 169 ± 59 mg/dL e da Hba1c 8,68 ± 1,95%. Quanto a atividade física apenas 3,5% classificaram-se como ativos. Em se tratando do estado nutricional, destaca-se que 96% tinham sobrepeso ou eram obesos, a circunferência abdominal média foi de 110,6 ±18,5 c As vitaminas A, B9, E e D tiveram inadequações quanto a seu consumo, levando em consideração os valores de referência da Estimated Average Requirement – EAR, quando avaliados os; marcadores de frequência alimentar, menos da metade dos pacientes relataram consumir verduras e legumes diariamente. Mais de 50% afirmaram consumir biscoito água e sal ao menos uma vez na semana. Quanto ao consumo de alimentos integrais mais de 60% relataram nunca/quase nunca consumir. Conclusão: Constata-se que a maioria dos indivíduos com DM tipo 2 consomem alimentos com alto teor de carboidrato de rápida absorção, baixa ingestão de fibras e verduras e legumes. Diante dos resultados obtidos no presente estudo, quanto ao consumo alimentar dos pacientes com diabetes mellitus tipo 2, é necessário o acompanhamento de um profissional capacitado que possa elaborar um plano alimentar que assegure que estes pacientes tenham informações suficientes para poder ter uma alimentação adequada.por
dc.contributor.advisor1Beck, Maristela de Oliveira
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/5466354015919916por
dc.contributor.referee1Marchry, Rafael Vaz
dc.contributor.referee1LattesXXXXXXXXXXXXXXXpor
dc.contributor.referee2Colpo, Elisangela
dc.contributor.referee2LattesXXXXXXXXXXXXXXXXXXpor
dc.creator.LattesXXXXXXXXXXXXXXXXpor
dc.publisher.countryBrasilpor
dc.publisher.departmentCiências da Saúdepor
dc.publisher.initialsUFSMpor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Ciências da Saúdepor
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS DA SAUDEpor
dc.publisher.unidadeCentro de Ciências da Saúdepor


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