dc.contributor.advisor | PINHEIRO THAÍS DA LUZ FONTOURA | |
dc.creator | POZZEBON JOSIANA MARIBEL | |
dc.date.accessioned | 2022-10-07T19:33:27Z | |
dc.date.available | 2022-10-07T19:33:27Z | |
dc.date.issued | 2021-07-13 | |
dc.date.submitted | 2021 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/26386 | |
dc.description.abstract | The relationship from men with food is something inherent to his nature, as well
9 as his contact with the food resources made available by it for his needs. The rural
10 environment offers the possibility of vegetable gardens and orchards, which have a double
11 function when it comes to promoting Food and Nutritional Security: food diversification
12 and income generation. The present study sought to collect and gather information on the
13 main Non-Conventional Food Plants (PANC) that can be used and cultivated in a rural
14 environment. Data from the perspective of the subject in Brazil and in rural environments
15 were collected, as well as information on nutritional characteristics, cultivation and
16 culinary use, which were then synthesized and organized in the form of a digital book.
17 Were included in the book some PANC like Caruru (A. hybridus and A. viridis), Major 18 gomes (Talinum, paniculatum), Ora-pro-nóbis (Pereskia aculeata) and Peixinho da Horta
19 (Stachys byzantina). The dissemination of information about PANC can encourage the
20 cultivation and use of these plants in rural areas, and classifieds can recognize them in
21 their natural environment, as a way to strengthen food security, rescue assets and diversify
22 food consumption of the population. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Acesso Aberto | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANCs). Características nutricionais. Culinária. Sustentabilidade | por |
dc.title | CULTIVO, ASPECTOS NUTRICIONAIS E APLICAÇÃO CULINÁRIA DE PLANTAS ALIMENTÍCIAS NÃO CONVENCIONAIS (PANC) | por |
dc.title.alternative | CULTIVATION, NUTRITIONAL ASPECTS AND CULINARY APPLICATION OF NON-CONVENTIONAL FOOD PLANTS (PANC) | eng |
dc.type | Trabalho de Conclusão de Curso de Graduação | por |
dc.degree.local | PALMEIRA DAS MISÕES, RS, BRASIL | por |
dc.degree.graduation | CIÊNCIAS BIOLÓGICAS | por |
dc.description.resumo | A relação do homem com a comida é algo inerente à sua natureza, bem como o seu
11 contato com os recursos alimentícios disponibilizados por ela para sua sobrevivência. O
12 meio rural oferece a possibilidade das hortas e pomares, os quais, tem dupla função em
13 se tratando de promoção da Segurança Alimentar e Nutricional: diversificação de
14 alimentos e geração de renda. O presente estudo buscou coletar e reunir informações das
15 principais Plantas Alimentícias Não-Convencionais (PANC) que podem ser utilizadas e
16 cultivadas em um ambiente rural. Dados sob a perspectiva do assunto no Brasil e em
17 ambientes rurais foram levantados, bem como informações sobre as características
18 nutricionais, cultivo e uso culinário, sendo então sintetizadas e organizadas sob a forma
19 de cartilha digital. Foram incluídas na cartilha as plantas Caruru (Amarantus hybridus e
20 Amarantus viridis), Major-gomes (Talinum paniculatum), Ora-pro-nóbis (Pereskia
21 aculeata) e Peixinho da Horta (Stachys byzantina ). A divulgação de informações sobre
22 PANC, pode estimular | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS | por |
dc.publisher.unidade | UFSM Palmeira das Missões | por |