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dc.creatorSant’Ana , Paula de Oliveira
dc.date.accessioned2023-05-11T13:07:47Z
dc.date.available2023-05-11T13:07:47Z
dc.date.issued2022-10-06
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufsm.br/handle/1/29044
dc.description.abstractThis dissertation sought to integrate the elements that comprised the dynamics of eating habits in the "Manuscripts of the Angelis Collection", in Tape. The first chapter is a theoretical construction about the history of food, which provides a look at the development of eating habits and how they are present in each historical context, especially in Brazilian cuisine, which appropriates various foods that are mentioned in the manuscripts. This chapter presents the Manuscripts of the de Angelis Collection, as well as Pedro de Angelis and Jaime Zuzarte Cortesão. The second chapter presents the context of the Jesuit missions, especially the Society of Jesus, which was founded by Ignácio Loyola, as well as the reduction process, aspects of the region, and the foods present in Tape. Finally, the third chapter analyzes biological, cultural, economic, philosophical, and social approaches to the role of food in the reductions. Through this analysis it is understood that food goes beyond the merely physical aspect and assumes a central role in the history of the reductions in Tape, becoming a conductor of meanings, status, and mentalities in the reductions.eng
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal de Santa Mariapor
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectReduções jesuíticaspor
dc.subjectTapepor
dc.subjectHábitos alimentarespor
dc.subjectManuscritos da Coleção de Angelispor
dc.subjectJesuit reductionseng
dc.subjectEating habitseng
dc.subjectManuscripts from the Angelis collectioneng
dc.titleOs “Manuscritos de Angelis”: uma análise sobre a alimentação no Tape (1615 -1641)por
dc.title.alternativeThe “Angelis Manuscripts”: an analysis of food on the Tape (1615 -1641)eng
dc.typeDissertaçãopor
dc.description.resumoEsta dissertação buscou integrar os elementos que compunham a dinâmica dos hábitos alimentares nos “Manuscritos da Coleção de Angelis”, no Tape. No primeiro capítulo é realizada uma construção teórica acerca da história da alimentação, que propicia um olhar ao desenvolvimento dos hábitos alimentares e como eles estão presentes em cada contexto histórico, especialmente na cozinha brasileira, que se apropria de diversos alimentos que são citados nos manuscritos. Neste capítulo, são apresentados os Manuscritos da Coleção de Angelis, assim como Pedro de Angelis e Jaime Zuzarte Cortesão. O segundo capítulo apresenta o contexto das missões jesuíticas, especialmente da Companhia de Jesus, que foi fundada por Ignácio Loyola, assim como o processo reducional, aspectos da região, e os alimentos presentes no Tape. Por fim, o terceiro capítulo realiza uma análise de acordo com os enfoques biológico, cultural, econômico, filosófico e social do papel dos alimentos nas reduções. Por meio dessa análise entende-se que os alimentos perpassam o aspecto isoladamente físico e assume um papel central na história das reduções no Tape, tornando-se condutor de sentidos, status e mentalidades nas reduções.por
dc.contributor.advisor1Soares, Andre Luis Ramos
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/4984779171371127por
dc.contributor.referee1Neetzow, Anselmo Alves
dc.contributor.referee2Colvero, Ronaldo Bernadino
dc.publisher.countryBrasilpor
dc.publisher.departmentHistóriapor
dc.publisher.initialsUFSMpor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Históriapor
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS HUMANAS::HISTORIApor
dc.publisher.unidadeCentro de Ciências Sociais e Humanaspor


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