dc.creator | Sant’Ana , Paula de Oliveira | |
dc.date.accessioned | 2023-05-11T13:07:47Z | |
dc.date.available | 2023-05-11T13:07:47Z | |
dc.date.issued | 2022-10-06 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/29044 | |
dc.description.abstract | This dissertation sought to integrate the elements that comprised the dynamics of eating habits
in the "Manuscripts of the Angelis Collection", in Tape. The first chapter is a theoretical
construction about the history of food, which provides a look at the development of eating habits
and how they are present in each historical context, especially in Brazilian cuisine, which
appropriates various foods that are mentioned in the manuscripts. This chapter presents the
Manuscripts of the de Angelis Collection, as well as Pedro de Angelis and Jaime Zuzarte
Cortesão. The second chapter presents the context of the Jesuit missions, especially the Society
of Jesus, which was founded by Ignácio Loyola, as well as the reduction process, aspects of the
region, and the foods present in Tape. Finally, the third chapter analyzes biological, cultural,
economic, philosophical, and social approaches to the role of food in the reductions. Through
this analysis it is understood that food goes beyond the merely physical aspect and assumes a
central role in the history of the reductions in Tape, becoming a conductor of meanings, status,
and mentalities in the reductions. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Reduções jesuíticas | por |
dc.subject | Tape | por |
dc.subject | Hábitos alimentares | por |
dc.subject | Manuscritos da Coleção de Angelis | por |
dc.subject | Jesuit reductions | eng |
dc.subject | Eating habits | eng |
dc.subject | Manuscripts from the Angelis collection | eng |
dc.title | Os “Manuscritos de Angelis”: uma análise sobre a alimentação no Tape (1615 -1641) | por |
dc.title.alternative | The “Angelis Manuscripts”: an analysis of food on the Tape (1615 -1641) | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | Esta dissertação buscou integrar os elementos que compunham a dinâmica dos hábitos
alimentares nos “Manuscritos da Coleção de Angelis”, no Tape. No primeiro capítulo é
realizada uma construção teórica acerca da história da alimentação, que propicia um olhar ao
desenvolvimento dos hábitos alimentares e como eles estão presentes em cada contexto
histórico, especialmente na cozinha brasileira, que se apropria de diversos alimentos que são
citados nos manuscritos. Neste capítulo, são apresentados os Manuscritos da Coleção de
Angelis, assim como Pedro de Angelis e Jaime Zuzarte Cortesão. O segundo capítulo apresenta
o contexto das missões jesuíticas, especialmente da Companhia de Jesus, que foi fundada por
Ignácio Loyola, assim como o processo reducional, aspectos da região, e os alimentos presentes
no Tape. Por fim, o terceiro capítulo realiza uma análise de acordo com os enfoques biológico,
cultural, econômico, filosófico e social do papel dos alimentos nas reduções. Por meio dessa
análise entende-se que os alimentos perpassam o aspecto isoladamente físico e assume um papel
central na história das reduções no Tape, tornando-se condutor de sentidos, status e
mentalidades nas reduções. | por |
dc.contributor.advisor1 | Soares, Andre Luis Ramos | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/4984779171371127 | por |
dc.contributor.referee1 | Neetzow, Anselmo Alves | |
dc.contributor.referee2 | Colvero, Ronaldo Bernadino | |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | História | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em História | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::HISTORIA | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Sociais e Humanas | por |