dc.creator | Vey, Rosana Taschetto | |
dc.date.accessioned | 2023-07-03T11:02:37Z | |
dc.date.available | 2023-07-03T11:02:37Z | |
dc.date.issued | 2023-03-29 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/29585 | |
dc.description.abstract | Phosphorus (P) is an essential nutrient for plants, being one of the main elements for food
production, however, part of the total added to the soil becomes unavailable to plants. The
addition of phosphate-solubilizing bacteria has been identified as a viable way to increase the
availability of adsorbed P in the soil to plants and promote plant growth. However, the real
potential depends on which species of microorganisms are involved and the interaction with
local soil and climate factors, and scientific investigation is essential for the effective advance
in the state of the art on the subject. The objective of this research was to evaluate the benefits
of growth-promoting bacteria in the soybean crop, and also, the ability of phosphate
solubilization in the soil by the action of these bacteria. In the first chapter, three experiments
were carried out in the field, using growth-promoting bacteria under different doses of P in the
soil. In the second chapter, the ability of these microorganisms to carry out the solubilization
of phosphates in the laboratory was evaluated, and also, an experiment was carried out in
hydroponics to quantify the absorption of P by soybean leaves. It is concluded with this
research that the use of bacteria belonging to the genus Pseudomonas sp. (BAC 71) promoted
a higher concentration of P in the roots and in the aerial part of the soybean crop, in addition
to greater length, area and root volume. This bacterium can be used in future research as a
possible phosphate solubilizing bacterium in the soil in addition to promoting growth. The
bacterium Bacillus subtilis promoted higher dry mass and higher concentration of phosphorus
in soybean leaves, in addition, this bacterium also showed an average phosphate solubilization
index, which is considered an alternative for better use of this nutrient in the soil. | eng |
dc.description.sponsorship | Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPES | por |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Fósforo | por |
dc.subject | Pseudomonas sp. | por |
dc.subject | Bacillus subtilis | por |
dc.subject | Solubilização | por |
dc.subject | Phosphorus | eng |
dc.subject | Solubilization | eng |
dc.title | Bactérias solubilizadoras de fosfato na cultura da soja | por |
dc.title.alternative | Phosphate solubilizing bacteria in soybean culture | eng |
dc.type | Tese | por |
dc.description.resumo | O fósforo (P) é um nutriente essencial às plantas, sendo um dos principais elementos para a
produção de alimentos, porém, parte do total adicionado ao solo se torna indisponível às
plantas. A adição de bactérias solubilizadoras de fosfato tem sido apontada como uma forma
viável de aumentar a disponibilização do P adsorvido no solo às plantas e promover o
crescimento vegetal. No entanto, o real potencial depende de quais espécies de
microrganismos estão envolvidas e da interação com fatores de solo e clima dos locais, e a
investigação científica é essencial para o avanço efetivo no estado da arte sobre o assunto.
Objetivou-se com essa pesquisa avaliar os benefícios de bactérias promotoras de crescimento
na cultura da soja, e ainda, a capacidade de solubilização de fosfato no solo pela ação destas
bactérias. No primeiro capítulo, foram realizados três experimentos no campo, utilizando
bactérias promotoras de crescimento sob diferentes doses de P no solo. No segundo capítulo,
avaliou-se a capacidade destes microrganismos em realizar a solubilização de fosfatos em
laboratório, e ainda, realizou-se um experimento em hidroponia para quantificar a absorção de
P pelas folhas de soja. Conclui-se com esta pesquisa que a utilização da bactéria pertencente
ao gênero Pseudomonas sp. (BAC 71) promoveu maior concentração de P nas raízes e na
parte aérea na cultura da soja, além de maior comprimento, área a e volume de raiz. Esta
bactéria pode ser utilizada em pesquisas futuras como uma possível bactéria solubilizadora de
fosfatos no solo além da promoção de crescimento. A bactéria Bacillus subtilis promoveu
maior massa seca e maior concentração de fósforo nas folhas de soja, além disso, esta bactéria
também apresentou índice médio de solubilização de fosfato, sendo esta, considerada uma
alternativa para melhor aproveitamento deste nutriente no solo. | por |
dc.contributor.advisor1 | Martin, Thomas Newton | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/6293291442552572 | por |
dc.contributor.referee1 | Pavinato, Paulo Sergio | |
dc.contributor.referee2 | Jacques, Rodrigo Josemar Seminoti | |
dc.contributor.referee3 | Vieira, Frederico Costa Beber | |
dc.contributor.referee4 | Brum, Marcos da Silva | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/3916890552279237 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Agronomia | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Agronomia | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Rurais | por |