dc.creator | Nicolodi, Nidgia Maria | |
dc.date.accessioned | 2023-11-13T19:56:12Z | |
dc.date.available | 2023-11-13T19:56:12Z | |
dc.date.issued | 2023-08-18 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/30492 | |
dc.description.abstract | Soil acidity reduces crop productivity and the application of lime is capable of inhibiting its
effects. However, the necessary limestone must be quantified taking into account the
heterogeneity of the soil, to reduce costs and increase liming efficiency. As a result, precision
agriculture tools, such as the use of sensors, can optimize and improve data collection,
providing an alternative to the standard method, which is costly, time-consuming and
destructive. Therefore, the objective of this work was to validate the Sb sensor for in situ pH
measurements and propose a method for estimating potential soil acidity using the pH sensor
and the TSM solution instantly. To achieve this, the pH sensor was initially evaluated on a
laboratory bench and subsequently in the field. For laboratory measurements, processed and
fresh samples were used. In the field, the data generated by the sensor were compared to the
traditional method adopted in precision agriculture to generate pH maps. After validating the
sensor to determine active soil acidity, evaluations began to estimate potential acidity. To this
end, tests were carried out in the laboratory using Santa Maria buffer solution (TSM), added
in different ways to processed soil, with evaluations of the variables concentration and time.
To determine active acidity, it was verified that it is essential to process data and humidity in
the sample during the measurement. In the evaluations to estimate the potential acidity,
promising results were obtained, as it was observed that just 15s of contact between the sensor
and the sample are enough to obtain data in agreement with the standard method, dispensing
with rest and agitation. It was verified that the addition of the TSM solution 3:1 (distilled
water:TSM solution ratio) measured at pH 7.5, ensured that the soil exerted its buffering
power, as the method presented an error of less than 5% compared to the values of the SMP
index. of the same samples. Thus, the studies in this work made it possible to validate the Sb
sensor for generating accurate pH maps and the pH sensor was able to estimate the potential
acidity of the soil, together with the TSM solution, at bench level. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Calagem | por |
dc.subject | Eletrodo de Sb | por |
dc.subject | Agricultura de precisão | por |
dc.subject | Liming | eng |
dc.subject | Sb electrode | eng |
dc.subject | Precision agriculture | eng |
dc.title | Sensoriamento proximal para estimativa da acidez potencial do solo | por |
dc.title.alternative | Proximal sensing to estimate soil potential acidity | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | A acidez do solo reduz a produtividade das culturas e a aplicação de calcário é capaz de inibir
seus efeitos. No entanto, o calcário necessário deve ser quantificado levando em consideração
a heterogeneidade do solo, para redução de custos e aumento da eficiência da calagem. Com
isso, ferramentas da agricultura de precisão, como o uso de sensores, podem otimizar e
aprimorar a obtenção de dados sendo uma alternativa ao método padrão, que é oneroso,
demorado e destrutivo. Portanto, o objetivo deste trabalho foi validar o sensor de Sb para
medidas de pH in situ e propor um método de estimativa da acidez potencial do solo por meio
do sensor de pH e da solução TSM de maneira instantânea. Para isso, inicialmente, foi
avaliado o sensor de pH em bancada de laboratório e posteriormente a campo. Para medidas
em laboratório, foram utilizadas amostras processadas e in natura. A campo os dados gerados
pelo sensor foram comparados ao método tradicional adotado na agricultura de precisão para
geração de mapas de pH. Após a validação do sensor para determinação da acidez ativa do
solo, foram iniciadas as avaliações para estimativa da acidez potencial. Para isso, em
laboratório foram realizados testes com uso da solução tampão Santa Maria (TSM),
adicionada de diversas formas em solo processado, com avaliações das variáveis concentração
e tempo. Para determinação da acidez ativa, foi verificado que é imprescindível o tratamento
de dados e umidade na amostra durante a medida. Nas avaliações para estimar a acidez
potencial, foram obtidos resultados promissores, pois foi observado que apenas 15s de contato
entre o sensor e a amostra são suficientes para obtenção de dados concordantes com o método
padrão, dispensando repouso e agitação. Foi verificado que a adição da solução TSM 3:1
(proporção água destilada:solução TSM) aferida em pH 7,5, garantiu que o solo exercesse seu
poder tampão, pois o método apresentou erro inferior a 5% comparados aos valores do índice
SMP das mesmas amostras. Dessa forma, os estudos desse trabalho permitiram validar o
sensor de Sb para geração de mapas de pH precisos e o sensor de pH foi capaz de estimar a
acidez potencial do solo, junto a solução TSM, em nível de bancada. | por |
dc.contributor.advisor1 | Martins, Juliano Dalcin | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/5624403392916420 | por |
dc.contributor.advisor-co1 | Cruz, Sandra Meinen da | |
dc.contributor.referee1 | Bottega, Eduardo Leonel | |
dc.contributor.referee2 | Bueno, Jean Michel Moura | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/7911263485801463 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Agronomia | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Agricultura de Precisão | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA | por |
dc.publisher.unidade | Colégio Politécnico da UFSM | por |