dc.creator | Benetti, Julia Pivetta | |
dc.date.accessioned | 2024-03-06T16:41:36Z | |
dc.date.available | 2024-03-06T16:41:36Z | |
dc.date.issued | 2023-12-20 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/31623 | |
dc.description.abstract | The coffee shop is a space of commercial service architecture and is also usually
considered a place to take a break, a refuge from routine and not just an eating
environment. Therefore, the atmosphere of these spaces must follow this form of use.
This work aims to establish design guidelines for commercial gastronomic architecture
applicable to coffee shop that assist in the design of these spaces. Firstly, parameters
were established for choosing the studied coffee shops located in Santa Maria/RS.
The research procedures developed include the application of an online questionnaire
to help understand what users expect and think about a coffee shop. Exploratory visits
were carried out in the coffee shops studied, in order to understand their characteristics
and target audience. Assessments using physical-environmental inventory sheets,
semi-structured interviews with the owners, technical managers and customers of the
studied coffee shops and also systematic observations. The results of the online
questionnaire served to understand how people see and use a coffee shop, what their
preferences are, how they choose the coffee, what environmental characteristics they
prefer and which contribute to people staying there. The exploratory visits made it
possible to visualize the importance of having a target audience and thus attracting
them to the coffee shop, whether through the menu offered, the technologies or the
built space. It was also possible to visualize the diversity of the coffee shop business
model, which can vary from small to large environments. Semi-structured interviews
with the owners make it possible to understand the particularities and history of each
coffee shop. Interviews with the architects provided an understanding of the design
decisions made and the justification for the choice of materials and furniture. Interviews
with customers made it possible to understand the reasons why customers frequent a
determined coffee shop, what they like most and least about the environment.
Systematic observations confirmed some answers from the online questionnaire and
interviews with customers, helping to understand user behavior. Based on the results
found, design guidelines were established for the coffee shop environment, which help
professionals, architects or designers, to design these spaces. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Cafeteria | por |
dc.subject | Projeto de interiores | por |
dc.subject | Diretrizes projetuais | por |
dc.subject | Atmosfera do ambiente | por |
dc.subject | Psicologia ambiental | por |
dc.subject | Coffee shop | eng |
dc.subject | Interior design | eng |
dc.subject | Project guidelines | eng |
dc.subject | Ambient atmosphere | eng |
dc.subject | Environmental psychology | eng |
dc.title | Atmosfera do ambiente de cafeterias: estudos de caso em Santa Maria/ RS | por |
dc.title.alternative | Atmosphere of the coffee shop environment: case studies in Santa Maria/RS | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | A cafeteria é um espaço de arquitetura comercial de serviço e além disso costuma ser
considerada um local de pausa, refúgio na rotina e não apenas um ambiente de
alimentação. Logo a atmosfera desses espaços deve acompanhar essa forma de uso.
Este trabalho tem como objetivo estabelecer diretrizes projetuais para arquitetura
comercial gastronômica aplicáveis para cafeterias que auxiliem em projetos desses
espaços. Primeiramente foram estabelecidos parâmetros para escolha das cafeterias
de estudo, localizadas em Santa Maria/RS. Os procedimentos da pesquisa
desenvolvidos incluem aplicação de um questionário online para auxiliar no
entendimento do que os usuários esperam e pensam sobre uma cafeteria. Foram
realizadas visitas exploratórias, nas cafeterias estudadas, a fim de compreender suas
características e público-alvo. Avaliações por meio de fichas de inventário físicoambiental, entrevistas semiestruturadas com os proprietários, responsáveis técnicos
e clientes das cafeterias de estudo e também observações sistemáticas. Os
resultados do questionário online, serviram para entender como as pessoas veem e
utilizam uma cafeteria, quais suas preferências, como escolhem a cafeteria, quais as
características ambientais preferidas e que contribuem para a permanência das
pessoas. As visitas exploratórias possibilitaram visualizar a importância de ter um
público-alvo e assim os atrair para a cafeteria, seja por meio do cardápio oferecido,
das tecnologias ou do espaço construído.Também foi possível visualizar a diversidade
do modelo de negócio de cafeterias, que podem variar de pequenos até grandes
ambientes. As entrevistas semiestruturadas com os proprietários possibilitam
entender as particularidades e a história de cada cafeteria. Entrevistas com os
arquitetos proporcionaram o entendimento das decisões projetuais tomadas, a
justificativa da escolha dos materiais e mobiliário. Já as entrevistas com os clientes
possibilitaram compreender os motivos pelos quais os clientes frequentam
determinada cafeteria, o que mais gostam e menos gostam no ambiente. As
observações sistemáticas, confirmaram algumas respostas do questionário online e
das entrevistas com os clientes, auxiliando no entendimento do comportamento dos
usuários. Tendo como base os resultados encontrados, foram estabelecidas diretrizes
projetuais para o ambiente de cafeterias, que auxiliem profissionais, arquitetos ou
designers, a projetar esses espaços. | por |
dc.contributor.advisor1 | Dorneles, Vanessa Goulart | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/1926139076993902 | por |
dc.contributor.referee1 | Cavalcanti, Patrícia Biasi | |
dc.contributor.referee2 | Alberton, Josicler Orbem | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/2380296946672006 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Arquitetura e Urbanismo | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Arquitetura, Urbanismo e Paisagismo | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ARQUITETURA E URBANISMO | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Tecnologia | por |