dc.creator | Nosvitz, Alessandra Jaime | |
dc.date.accessioned | 2024-06-24T13:22:24Z | |
dc.date.available | 2024-06-24T13:22:24Z | |
dc.date.issued | 2023-08-09 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/32081 | |
dc.description.abstract | The first records of food trade occurred in a distant period, in the form of barter.
Over the years, mass production encouraged the development of small
establishments that later gave rise to modern supermarkets. The supermarket
sector currently has a large representation in the national gross domestic product
and, although it is classified as a commercial activity, it encompasses particularities
that make the maintenance sector a fundamental pillar for its success. The
maintenance process in these companies is usually responsible for the availability
of all assets, its performance directly influences the quality of the products offered
as well as the guarantee of food safety. Nonetheless, in the scientific literature,
were located few researchers who approach the theme applief to this business
segment. With that in mind, this document presents the results obtained from the
case study carried out in a supermaket chain founded in 1924 and currently
structured with several retail stores, a wholesale and a distribution center, alming to
analyze the process of maintenance that was practiced. Initially, through on-site
observations, basic information was collected and then mapped through the
application of the Business Process Model and Notation (BPMN) method. Finally,
the maturity level of the current process was diagnosed with support in ten classes
that cover elements considered in the scientific literature fundamental to achieve
excellence in maintenance. As a result, a process based mainly on informal
techniques was verified, which presented a small level of maturity and many
possibilities for improvement. Among the difficulties perceived, it is possible to
highlight a high percentage of interventions of the corrective type, lack of control
with the stock of spare parts and deficiency in te prioritization of activities. In
addition, few processes were standardized, it wasn’t usual to keep a history of
interventions or technical documents for the assets and, no support tools or
performance measutement indicators were defined. However, the maintenance
sector was seen by the current management as an ally in the company’s expansion
strategy, therefore, the need for continuous development and improvement in the
tasks performed was understood. With this analysis, it is intended to enable
understanding of the general panorama of the company’s maintenance sector and
to help define criteria to achieve better levels of maturation. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Gestão da manutenção | por |
dc.subject | Comércio alimentar | por |
dc.subject | Modelagem de processos | por |
dc.subject | Maintenance management | eng |
dc.subject | Food trade | eng |
dc.subject | Process modeling | eng |
dc.title | Mapeamento, diagnóstico e nível de maturidade do processo de manutenção praticado por uma empresa do ramo de supermercados | por |
dc.title.alternative | Mapping, diagnosis and maturity level of the maintenance process practiced by a company in the supermarket branch | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | O comércio alimentar configura-se como um segmento essencial para a população
e para economia nacional, representando 7,03% do PIB brasileiro. Particularidades
presentes nesses estabelecimentos fazem com que as atividades de manutenção
de ativos sejam fundamentais para oferecer aos clientes produtos de qualidade,
desenvolver uma operação segura, contribuindo positivamente para seu sucesso
geral. Apesar disso, ainda é pequena a pesquisa científica deste tema no setor de
supermercados. Com isso em vista, foi proposto um estudo de caso buscando a
caracterização do processo de manutenção de ativos praticada por uma rede de
supermercados fundada em 1924 e, estruturada atualmente por uma matriz,
diversas lojas de varejo, um atacarejo e um centro de distribuição. Para concretizar
tal objetivo, foram realizadas observações in loco pelo período de dez meses, onde
buscou-se inicialmente a coleta de informações básicas sobre a empresa estudada
e o seu setor de manutenção. Em seguida, efetuou-se o mapeamento do processo
desenhando o seu fluxo através da aplicação da metodologia Business Process
Model and Notation (BPMN). Em um terceiro momento, foi feito o diagnóstico das
práticas que eram naquele momento adotadas pela empresa investigada,
avaliando o seu nível de maturidade de acordo com dez critérios e elementos
fundamentados na bibliografia. Logo, foi feita uma análise comparativa entre os
dados encontrados e aqueles apresentados por outros autores e, foi exposto um
plano de ação para melhoria do desempenho verificado. Como resultado, ficou
evidenciado um processo baseado principalmente em metodologias e técnicas
informais, com baixo nível de maturidade geral e possibilidades de melhoria em
diversos aspectos. Dentre as principais dificuldades, percebeu-se que não era feita
a adoção de indicadores para aferição de desempenho, a análise de falhas estava
restrita a situações pontuais e não havia limite ou controle dos custos. O setor de
manutenção de ativos era percebido como aliado na estratégia pela gestão,
entretanto, 75% das intervenções realizadas eram de teor corretivo. Além disso,
aconteciam falhas recorrentes e, o controle de sobressalentes não era efetivo.
Muitos dos dados obtidos possuem concordância com os alcançados por outros
pesquisadores reforçando o grande espaço para melhorias nesse segmento. | por |
dc.contributor.advisor1 | Romano, Leonardo Nabaes | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/1310558353123248 | por |
dc.contributor.advisor-co1 | Santos, César Gabriel dos | |
dc.contributor.referee1 | Machado, Filipe Molinar | |
dc.contributor.referee2 | Limberger, Inácio da Fontoura | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/7213175845391543 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Engenharia Mecânica | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Engenharia Mecânica | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA MECANICA | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Tecnologia | por |