dc.contributor.advisor | Link, Dionisio | |
dc.creator | Pigatto, Giane Magrini | |
dc.date.accessioned | 2018-06-15T13:56:18Z | |
dc.date.available | 2018-06-15T13:56:18Z | |
dc.date.issued | 2011-03-03 | |
dc.date.submitted | 2011 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/13420 | |
dc.description | Monografia (especialização) - Universidade Federal de Santa Maria, Centro de Ciências Rurais, Curso de Especialização em Educação Ambiental, EaD, RS, 2011. | por |
dc.description.abstract | The present research embraced aspects on how the environmental education may contribute to the agricultural output of victuals based on the alimentary safety and within the middle-level professional technical education in agriculture. The approach has focused on the relationship between environmental education and alimentary safety, the environmental education or the focus, in classroom, in the context of the second semester of the technical course in agriculture of the Polytechnic School of UFSM during the second semester of 2010, and the investigation about the insertion of the environmental education in to this teaching modality. This research had qua-litative character. In the context of the present study, the relationship between envi-ronmental education and alimentary safety was shown to be able of increase the education in the theoretical/practical sense of the technical-level vocational education through the perspective of the development of the professional formation supported by the interdisciplinarity as an essential tool for the teaching/learning process. In or-der to do so, it is necessary a greater effectiveness in paying attention to the curricu-lar references for the professional education as well as a full consideration regarding the thematic of environment as a transversal theme of the National Curricular Para-meters to be applied in the school settings of the professional technical education in agriculture. Thus, it becomes possible to contribute to the formation of agricultural technicians committed with the social and economical development, respecting the ethical, moral, cultural, social, and ecological values. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Acesso Aberto | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Educação ambiental | por |
dc.subject | Segurança alimentar | por |
dc.subject | Educação profissional | por |
dc.subject | Environmental education | eng |
dc.subject | Alimentary safety | eng |
dc.subject | Professional education | eng |
dc.title | Educação ambiental e segurança alimentar no âmbito da educação profissional técnica de nível médio em agropecuária | por |
dc.title.alternative | Environmental education and alimentary safety within middle-level professional technical in education in agriculture | eng |
dc.type | Trabalho de Conclusão de Curso de Especialização | por |
dc.degree.local | Polo de Cacequi, RS, Brasil | por |
dc.degree.specialization | Educação Ambiental, EaD | por |
dc.description.resumo | A pesquisa realizada incluiu aspectos sobre como a educação ambiental pode contribuir para a produção agropecuária de alimentos com base na segurança alimentar, no âmbito da educação profissional técnica de nível médio em agropecuária. Foram abordadas a relação entre educação ambiental e segurança alimentar; a educação ambiental ou o enfoque ambiental, em sala de aula, no contexto do segundo semestre do curso Técnico em Agropecuária do Colégio Politécnico da UFSM, durante o segundo semestre letivo de 2010, e a investigação sobre a inserção e possibilidades de inserção da educação ambiental nessa modalidade de ensino. A pesquisa desenvolvida teve caráter qualitativo. A relação entre a educação ambiental e segurança alimentar, no contexto desse estudo, se mostrou capaz de potencializar a educação no escopo teórico prático da escolaridade de nível técnico profissionalizante, através da perspectiva de desenvolvimento da formação profissional subsidiada pela interdisciplinaridade como essencialidade do processo de ensino aprendizagem. Para tanto, torna-se necessário uma maior efetividade no atendimento às orientações dos referencias curriculares para a educação profissional e plena consideração da temática do meio ambiente como tema transversal dos Parâmetros Curriculares Nacionais a ser vivenciado nos cenários escolares da educação profissional técnica em agropecuária. Assim, torna-se possível contribuir na formação de técnicos em agropecuária comprometidos com o desenvolvimento social e econômico, respeitando valores éticos, morais, culturais, sociais e ecológicos. | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::EDUCACAO | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Rurais | por |