dc.creator | Vargas, Fabiano Vargas de | |
dc.date.accessioned | 2021-05-10T20:23:33Z | |
dc.date.available | 2021-05-10T20:23:33Z | |
dc.date.issued | 2019-03-15 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/20828 | |
dc.description.abstract | The objective of this study was to analyze the representativeness of the commercialization of
cattle for slaughter carried out by family farmers from different regions of the state of Rio
Grande do Sul, seeking to understand the importance of livestock farming of small
businesses and their limitations facing the competitive market of meat under the slaughtering
industry. We analyzed the trade relations between the slaughterhouse industry located in the
center of the State of Rio Grande do Sul and the family farmers rooted in different meso and
micro regions of same State. Collection was performed in the database of the company
responsible for the purchase of animals for slaughter, seeking data for the years 2010 to 2013.
The characterization between family farmer member or employer was made from the existence
of employees or not, declared by rural producers who marketed their lots during the period
considered. At the time of sale of animals the rancher who has no rural workers has discount
of contribution to the FUNRURAL, based on criteria established by the State Law N°. 13.515
of 13 September 2010. The analysis was performed considering 2.095 sales contracts, carried
out by cattle farmer family of differents regions of the state. The methodology used was
descriptive statistical analysis, through the Software Microsoft Office Excel, we
calculated the numbers of responses, frequency, mean, minimum and maximum values. The
analysis made it possible to infer a variation of sales during the months and years surveyed, as
well as the participation of women in sales. As regards the amount of business achieved, the
analysis showed that there is a greater volume of animals being sold in the first marketing, also
noted that it is possible to distribute the epoch of sales in order to fetch better prices . The
distribution of family farmers in meso and micro regions in the state was another important data
identified by the study, enabling better planning of actions of public officials. Given the above,
it is emphasized the importance of studies that facilitate the understanding and recognition of
the familiar farmer in the context of the marketing of meat products in the slaughtering industry,
organizing actions outside the complex market beef. | eng |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Bovinos de corte | por |
dc.subject | Indústria frigorífica | por |
dc.subject | Mesorregiões | por |
dc.subject | Microrregiões | por |
dc.subject | Pecuária | por |
dc.subject | Cutting beef cattle | eng |
dc.subject | Bovine marketing | eng |
dc.subject | Mesoregions | eng |
dc.subject | Microregions | eng |
dc.subject | Livestock | eng |
dc.title | Análise da comercialização de animais para abate por pecuaristas familiares de diferentes regiões do estado do Rio Grande do Sul | por |
dc.title.alternative | Analysis of the marketing of animals for slaughter by family farmers from different regions the state Rio Grande do Sul | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.resumo | O objetivo deste trabalho foi analisar a representatividade da comercialização de gado para
abate realizada por pecuaristas familiares de diferentes regiões do estado do Rio Grande do Sul,
buscando compreender a importância da pecuária de pequeno porte e suas limitações frente ao
mercado competitivo da carne no âmbito da indústria frigorífica. Foram analisadas as relações
comerciais entre a indústria frigorífica localizada no Centro do Estado do Rio Grande do Sul e
os pecuaristas familiares radicados em diferentes meso e microrregiões do mesmo Estado.
Realizou-se a coleta na base de dados da empresa responsável pela compra dos animais para
abate, buscando os dados referentes aos anos 2010 a 2013. A caracterização entre pecuária
familiar ou patronal foi feita a partir da existência de empregados ou não, declaradas pelos
produtores rurais que comercializaram seus lotes durante o período considerado. No momento
da venda dos animaiso pecuarista que não possui empregados rurais possui desconto de
contribuição para o FUNRURAL, com base nos critérios estabelecidos pela Lei Estadual Nº
13.515, de 13 de setembro de 2010. A análise foi realizada considerando 2.095 contratos de
vendas, realizadas por pecuaristas familiares de diferentes regiões do estado. A metodologia
utilizada foi análise estatística descritiva, por meio do software Microsoft Office Excel,
calculou-se os números de respostas, frequência, médias, valores mínimos e máximos. A análise
possibilitou inferir uma variação das vendas durante os meses e anos pesquisados, assim como
a participação das mulheres nas vendas. Na quantidade de negócios concretizados os resultados
mostram ser o maior volume de animais sendo vendidos na primeira comercialização, também
notou que é possível distribuir a época de vendas para buscar melhores preços. A distribuição dos
pecuaristas familiares em meso e microrregiões no estado foi outro importante dado
identificado pelo estudo, possibilitando melhor planejamento das ações dos agentes públicos.
Diante do exposto, ressalta-se a importância de estudos que possibilitem o entendimento e o
reconhecimento do pecuarista familiar no âmbito da comercialização de produtos cárneos na
indústria frigorífica, organizando ações frente ao complexo mercado da carne bovina. | por |
dc.contributor.advisor1 | Vaz, Fabiano Nunes | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/3120369205898923 | por |
dc.contributor.referee1 | Vaz, Ricardo Zambarda | |
dc.contributor.referee2 | Fontoura Júnior, José Acélio Silveira da | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/9447527222855404 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Agronomia | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Extensão Rural | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::EXTENSAO RURAL | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Rurais | por |