dc.creator | Marasca, Samuel | |
dc.date.accessioned | 2023-01-11T10:43:49Z | |
dc.date.available | 2023-01-11T10:43:49Z | |
dc.date.issued | 2022-09-28 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/27550 | |
dc.description.abstract | There are several species of native fish with productive potential, the trahira (Hoplias malabaricus) being one of them. However, for an intensive production of the species, there is a need for more information about its adaptation in intensive rearing systems and for the acceptance of formulated diets. In this study, the influence of different rearing systems and different feeding training strategies on performance and biochemical parameters, morphometric indices and body composition of trahira juvenile was evaluated. For this, three experiments were carried out. The first (I), lasting 30 days, evaluated different rearing systems (RAS: water recirculation system and BFT: bioflocs) in the cultivation of trahiras juvenile. The second (II), lasting 28 days, in addition to assessing changes in fish reared in RAS and BFT, evaluated two forms of training strategies. The third (III), lasting 70 days, was divided into two phases, the first referring to two forms of training strategies for juveniles, with the objective of training the trahiras to be fed exclusively with 55% crude protein ration and in the second phase, the fish received only feed in order to define the best form of training strategies for the species in question, cultivated in RAS and BFT. The results obtained in experiment I, with trahira juvenile of 0.58±0.12 g, showed that BFT is a viable alternative for the cultivation of trahira in the initial stages of life, presenting productive benefits for the species in this stage of life. Experiments II and III, with trahira juvenile weighing 4.15±0.87 g, showed that both RAS and BFT are viable alternatives for rearing the species. In experiment II, it was also possible to verify that feeding trahiras with feed mixed in gradually increasing proportions in bovine liver brings benefits in relation to feeding only with the liver. In experiment III, it was verified that the correct training strategies, mixing the ration in gradually increasing proportions in the bovine liver for the feeding of trahira juveniles, brings productive and health benefits for these fish. | eng |
dc.description.sponsorship | Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPES | por |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Bioflocos | por |
dc.subject | Condicionamento alimentar | por |
dc.subject | Hoplias malabaricus | por |
dc.subject | Peixe carnívoro | por |
dc.subject | Peixe nativo | por |
dc.subject | Biofloc | eng |
dc.subject | Training strategies | eng |
dc.subject | Carnivorous fish | eng |
dc.subject | Native fish | eng |
dc.title | Manejo nutricional de traíras em diferentes sistemas de criação | por |
dc.title.alternative | Nutritional management of trahiras in different rearing systems | eng |
dc.type | Tese | por |
dc.description.resumo | Existem várias espécies de peixes nativos com potencial produtivo, sendo a traíra (Hoplias malabaricus) uma delas. Porém, para uma produção intensiva desta espécie, há necessidade de mais informações sobre sua adaptação em sistemas de criação intensivos e a aceitação de dietas formuladas. Neste estudo foi avaliada a influência de diferentes sistemas de criação e de diferentes estratégias de condicionamento alimentar sobre parâmetros de desempenho e bioquímicos, índices morfométricos e de composição corporal de juvenis de traíra. Para isso, foram realizados três experimentos. O primeiro (I), com duração de 30 dias, avaliou diferentes sistemas de criação (RAS: sistema de recirculação de água e BFT: bioflocos) no cultivo de juvenis de traíras. O segundo (II), com duração de 28 dias, além de avaliar alterações nos peixes criados em RAS e BFT, avaliou duas formas de condicionamento alimentar. Já o terceiro (III), com duração de 70 dias, foi dividido em duas fases, sendo a primeira referente a duas formas de condicionamento alimentar para juvenis, com objetivo de condicionar as traíras a se alimentar exclusivamente com ração 55% proteína bruta e na segunda fase, os peixes receberam apenas ração a fim de definir a melhor forma de condicionamento alimentar para a espécie em questão, cultivadas em RAS e BFT. Os resultados obtidos no experimento I, com juvenis de traíra de 0,58±0,12 g mostraram que o BFT é uma alternativa viável para o cultivo de traíras nas fases iniciais de vida, apresentando benefícios produtivos para a espécie nessa fase de vida. Já os experimentos II e III, com juvenis de traíra de 4,15±0,87 g mostraram que tanto RAS quanto BFT apresentam-se como alternativas viáveis para a criação da espécie. No experimento II, também foi possível verificar que alimentar traíras com ração misturada em proporções crescentes gradativas no fígado bovino traz benefícios em relação à alimentação apenas com o fígado. Já no experimento III, verificou-se que o condicionamento alimentar de forma correta, misturando a ração em proporções crescentes gradativas no fígado bovino para a alimentação de juvenis de traíra, traz benefícios produtivos e de saúde para esses peixes. | por |
dc.contributor.advisor1 | Lazzari, Rafael | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/3833027843587896 | por |
dc.contributor.referee1 | Baldisserotto, Bernardo | |
dc.contributor.referee2 | Lopes, Diogo Luiz de Alcantara | |
dc.contributor.referee3 | Lovatto, Naglezi de Menezes | |
dc.contributor.referee4 | Luz, Ronald Kennedy | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/7214954169510835 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Zootecnia | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Zootecnia | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Rurais | por |