dc.creator | Silva, Mauren Burin da | |
dc.date.accessioned | 2023-08-31T13:59:54Z | |
dc.date.available | 2023-08-31T13:59:54Z | |
dc.date.issued | 2023-03-23 | |
dc.identifier.uri | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/30137 | |
dc.description.abstract | In Beef Cattle, the corn silage diet is widely used, mainly in confinement finishing, but a
more detailed evaluation of this product is needed in terms of conservation methods. It is
considered that the quality of this product is totally dependent on the process of making,
conserving and using the silage. Therefore, the objective of this study was to evaluate the
quality of corn silage in two different conservation methods and its applicability in finishing
cows. The experiment was carried out at the Beef Cattle Laboratory (LBC) belonging to the
Animal Science Department of the Federal University of Santa Maria. The experimental units
were 40 Nellore cows and Charolais x Nellore crosses, with an average age of 5 years and
initial body weight of 380 kg. In this study, two different corn silage conservation methods
were evaluated, namely; Corn silage preserved in bag silos and corn silage preserved in
surface silos. The cattle's diet consisted of corn silage and concentrate, in a silage: concentrate
ratio of 60:40 and 40:60. The experimental design used will be a completely randomized
design, with four treatments; corn silage in different conservation methods (surface silo and
bag silo) and two roughage:concentrate ratios (60:40 and 40:60), with ten replications. The
treatments were; Treatment 1 (T1) - corn silage conserved in a surface silo
volumetric:concentrate ratio 60:40; Treatment 2 (T2) - corn silage conserved in bag silo
volumetric:concentrate ratio 60:40; Treatment 3 (T3) - corn silage preserved in a silo surface
volume ratio:concentrate 40:60 and Treatment 4 (T4) - corn silage preserved in a bag silo
volume ratio:concentrate 40:60. The concentrate was composed of white oat grain, broken
corn grain, soybean meal, common salt and calcitic limestone. The different corn silage
storage methods showed significant differences (p<0.05) for the evaluation of temperature,
pH and silage losses in corn silage stored in surface silos. There was also a significant
difference (p<0.05) for consumption of neutral detergent fiber (CFDN), consumption of acid
detergent fiber (CFDA), for silage from surface silos, being lower than the silage from the bag
silo, but it did not affect the performance of confined cows. It is concluded from the results
presented in this study that cows fed with a higher roughage ratio had a larger rumen size, but
it is not influenced by the type of corn silage storage. And that the corn silage conservation
method associated with the roughage:concentrate ratio in the diet of cull cows does not
promote an increase in performance and carcass and meat characteristics. | eng |
dc.description.sponsorship | Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPES | por |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal de Santa Maria | por |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Confinamento | por |
dc.subject | Desempenho animal | por |
dc.subject | Formade conservação | por |
dc.subject | Qualidade da silagem de milho | por |
dc.subject | Animal performance | eng |
dc.subject | Confinement | eng |
dc.subject | Corn silage quality | eng |
dc.subject | Conservation methods | eng |
dc.title | Qual a melhor forma de ensilar o milho? Silo bolsa ou silo superfície? | por |
dc.title.alternative | Evaluation of silage in bag silo - from silage to finishing of cows | eng |
dc.type | Tese | por |
dc.description.resumo | Na Bovinocultura de Corte a dieta de silagem de milho é bastante utilizada principalmente na
terminação em confinamentos, porém necessita-se de uma avaliação mais detalhada desse
produto quanto a forma de conservação. Considera-se que a qualidade desse produto é
totalmente dependente do processo de confecção, conservação e utilização da silagem. Por
tanto o objetivo desse estudo foi avaliar a qualidade da silagem de milho em duas diferentes
formas de conservação e sua aplicabilidade na terminação de vacas. O experimento foi
executado no Laboratório de Bovinocultura de Corte (LBC) pertencente ao Departamento de
Zootecnia da Universidade Federal de Santa Maria. As unidades experimentais foram 40
vacas da raça Nelore e cruza Charolês x Nelore, com idade média de 5 anos e peso corporal
inicial de 380 kg. Neste estudo, foram avaliados duas diferentes formas de conservação de
silagem de milho, sendo eles; Silagem de milho conservada em silos bolsas e silagem de
milho conservada em silos superfícies. O delineamento experimental utilizado foi o
delineamento inteiramente casualizado, com quatro tratamentos; silagem de milho em
diferentes formas de conservação (silo superfície e silo bolsa) e duas relações
volumoso:concentrado (60:40 e 40:60), com dez repetições. Os tratamentos foram;
Tratamento 1 (T1)- silagem de milho conservado em silo superfície relação
volumoso:concentrado 60:40; Tratamento 2 (T2)- silagem de milho conservado em silo bolsa
relação volumoso:concentrado 60:40; Tratamento 3 (T3)- silagem de milho conservado em
silo superfície relação volumoso:concentrado 40:60 e Tratamento 4 (T4) - silagem de milho
conservado em silo bolsa relação volumoso:concentrado 40:60. A dieta dos bovinos era
composta por silagem de milho e concentrado. O concentrado foi composto por grão de aveia
branca, grão de milho quebrado, farelo de soja, sal comum e calcário calcítico. As diferentes
formas de armazenamento de silagem de milho apresentaram diferenças significativas
(p<0,05) para avaliação de temperatura, pH e perdas de silagens, na silagem de milho
conservada em silo superfície. Houve também diferença significativa (p<0,05) para consumo
de fibra em detergente neutro (CFDN), consumo de fibra em detergente ácido (CFDA), para
silagem dos silos superfície, sendo inferior a silagem do silo bolsa, porém não afetou o
desempenho das vacas confinadas. Conclui-se com os resultados apresentados nesse estudo
que vacas alimentadas com maior relação de volumoso apresentaram maior tamanho de
rúmen, porém não sofre influência do tipo de armazenagem da silagem de milho. E que a
forma de conservação de silagem de milho associado a relação volumoso:concentrado na
dieta de vacas de descarte não promove incremento no desempenho e nas características de
carcaça e carne. | por |
dc.contributor.advisor1 | Alves Filho, Dari Celestino | |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/2140386505744337 | por |
dc.contributor.advisor-co1 | Brondani, Ivan Luiz | |
dc.contributor.referee1 | Machado, Diego Soares | |
dc.contributor.referee2 | Callegaro, Álisson Marian | |
dc.contributor.referee3 | Sarubbi, Juliana | |
dc.contributor.referee4 | Viégas, Júlio | |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/6647742874767661 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Zootecnia | por |
dc.publisher.initials | UFSM | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Zootecnia | por |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA | por |
dc.publisher.unidade | Centro de Ciências Rurais | por |