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dc.creatorNörnberg, Marcele Leal
dc.date.accessioned2022-06-23T14:15:31Z
dc.date.available2022-06-23T14:15:31Z
dc.date.issued2021-08-26
dc.identifier.urihttp://repositorio.ufsm.br/handle/1/25030
dc.description.abstractThere is a worldwide consensus in the food industry that aims to replace synthetic ingredients with natural ingredients for health promotion. At the same time, the industrial relevance of microalgae as sources of an extensive spectrum of bioproducts and as promising raw materials for the production of natural additives is constantly growing. The interest is fundamentally justified in the chemical composition of biomass, such as carotenoids and limonene, due to their bioactive activities with beneficial effects on health. Since these metabolites have an excellent perspective for industrial growth and development, production with greater potential is sought through optimized cultivation systems and conditions, with the subsequent challenge being the development of bioprocesses that link scientific results to commercial needs. In this context, this study aimed to evaluate the profile of carotenoids produced by the microalgae Desertifilum spp. in phototrophic, heterotrophic and mixotrophic cultivation, and to investigate the formation of the volatile compound limonene, derived from the microalgae Desertifilum spp., Chlorella sorokiniana, Chlorella vulgaris, Scenedesmus bijuga, Scenedesmus obliquus and Spirulina sp., and its aroma properties. Through the study, it was found that the microalgae Desertifilum spp. exhibits a strong potential for the production of carotenoids, with the majority being the forms of all-trans-β- carotene, all-trans-zeaxanthin and all-trans-equinenone, respectively. In this sense, the mixotrophic cultivation showed better quantitative results when compared to the photoautotrophic and heterotrophic cultivation. At the same time, the presence of the bioactive compound limonene was identified in the volatile fraction of the six microalgae, contributing positively to the citrus and mint aroma, with the microalgae Scenedesmus bijuga being the one with the greatest quantitative potential. Thus, the study made it possible to demonstrate that microalgae are sources of non-volatile (carotenoids) and volatile (limonene) bioproducts, compounds that, according to the literature, have important bioactive and/or nutraceutical properties, whose economic importance is associated with a wide range applications in the food and biomedical industries. Additionally, the book chapter “Recent advances in the bioaccessibility and bioavailability of algal bioactive compounds” (Chapter 4) will be published as complementary research to this work.eng
dc.description.sponsorshipCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPESpor
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal de Santa Mariapor
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectCompostos bioativospor
dc.subjectCultivo microalgalpor
dc.subjectProdução de carotenoidespor
dc.subjectProdução de limonenopor
dc.subjectBioactive compoundseng
dc.subjectMicroalgal cultivationeng
dc.subjectProduction of carotenoidseng
dc.subjectProduction of limoneneeng
dc.titleProdução de biocompostos microalgais em diferentes condições de cultivopor
dc.title.alternativeProduction of microalgae biocompounds in different cultivation conditionseng
dc.typeDissertaçãopor
dc.description.resumoExiste um consenso mundial na indústria de alimentos que visa a substituição de ingredientes sintéticos por ingredientes naturais para promoção da saúde. Ao mesmo tempo, está em constante crescimento a relevância industrial das microalgas como fontes de um extensivo espectro de bioprodutos e como promissoras matérias-primas para produção de aditivos naturais. O interesse se justifica, fundamentalmente, na composição química da biomassa, como os carotenoides e o limoneno, devido suas atividades bioativas com efeitos benéficos à saúde. Esses metabólitos por terem uma ótima perspectiva para o crescimento e desenvolvimento industrial, busca-se uma produção com maior potencial através de sistemas de cultivo e condições otimizadas, sendo um desafio subsequente o desenvolvimento de bioprocessos que vinculem os resultados científicos às necessidades comerciais. Nesse contexto, este estudo teve como objetivo avaliar o perfil de carotenoides produzidos pela microalga Desertifilum spp. em cultivo fototrófico, heterotrófico e mixotrófico, e, investigar a formação do composto volátil limoneno, derivado das microalgas Desertifilum spp., Chlorella sorokiniana, Chlorella vulgaris, Scenedesmus bijuga, Scenedesmus obliquuse e Spirulina sp., a partir de cultivo fotoautotrófico, além de identificar suas propriedades de aroma. Pelo estudo, constatou-se que a microalga Desertifilum spp. exibe forte potencial para a produção de carotenoides, sendo majoritária as formas de all-trans- β-caroteno, all-trans-zeaxantina e all-trans-equinenona, respectivamente. Nesse sentido, o cultivo mixotrófico apresentou melhores resultados quantitativos quando comparado ao cultivo fotoautotrófico e heterotrófico. Paralelamente, identificou-se a presença do composto bioativo limoneno na fração volátil das seis microalgas, contribuindo de forma positiva para o aroma cítrico e menta, sendo a microalga Scenedesmus bijuga aquela com maior potencial quantitativo. Dessa forma, o estudo possibilitou demonstrar que as microalgas são fontes de bioprodutos não voláteis (carotenoides) e voláteis (limoneno), compostos que, segundo a literatura, apresentam importantes propriedades bioativas e/ou nutracêuticas, cuja importância econômica está associada a uma ampla gama de aplicações nas indústrias de alimentos e biomédicas. Adicionalmente, será publicado o capítulo de livro “Avanços recentes na bioacessibilidade e biodisponibilidade de compostos bioativos de algas” (Capítulo 4), como pesquisa complementar a este trabalho.por
dc.contributor.advisor1Zepka, Leila Queiroz
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/7273933338693343por
dc.contributor.referee1Menezes, Cristiano Ragagnin de
dc.contributor.referee2Patias, Luciana Dapieve
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/5679575922990788por
dc.publisher.countryBrasilpor
dc.publisher.departmentCiência e Tecnologia dos Alimentospor
dc.publisher.initialsUFSMpor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia dos Alimentospor
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOSpor
dc.publisher.unidadeCentro de Ciências Ruraispor


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